Save the Children maakt zich ernstige zorgen over een half miljoen gevluchte Rohingya-kinderen in Bangladesh. De helft van de Rohingya-kinderen die naar het land vluchtten, is wees geworden door bruut geweld. Veel kinderen hebben het brute geweld zelf gezien. Directeur Save the Children Pim Kraan: “Deze situatie is onaanvaardbaar.”

Een jaar geleden laaide het geweld in Myanmar op en sloegen honderdduizenden Rohingya’s op de vlucht. 720.000 vluchtelingen leven in inmiddels het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Volgens Kraan is het momenteel ernstig gesteld met de Rohingya-kinderen in de kampen. “De kampen zijn al geen veilige plaats. Er zijn veel te veel kinderen onbegeleid. We proberen hen veiligheid te bieden en goed voor hen te zorgen door onder andere voeding en veiligheid, maar ook medische zorg.”

Save the Children sprak met 139 onbegeleide Rohingya-kinderen. Kraan: “We komen er nu achter dat heel veel van die kinderen eigenlijk  feitelijk wees zijn geworden door enorm geweld dat tegen hen gebruikt is. Ze zijn hun ouders kwijtgeraakt of in Myanmar of tijdens de vlucht naar Bangladesh en dat het heel moeilijk zal zijn om voor deze kinderen nog een normaal leven te creëren. Daar maken we ons enorme zorgen over.” 

‘Kinderen hadden dit nooit mogen meemaken’

Kraan geeft aan dat er veel getraumatiseerde kinderen zijn die uit zichzelf niet konden en durfden te praten. “Wat er met de kinderen gebeurd is, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Er zijn enorme slachtingen uitgevoerd, met alle mogelijke wapens, waarbij de kinderen gescheiden zijn van hun ouders. Mensen zijn neergeschoten, levend verbrand, verkracht, in stukken gehakt… Kinderen hadden dit nooit mogen meemaken en hebben dat helaas wel gezien. En daar hebben we er duizenden van.”

De organisatie probeert de kinderen in de kampen te helpen. “Ze zitten in een vreemd land met een andere taal, een andere geloofscultuur, in een vluchtelingenkamp onder een zeiltje en weten niet wie ze moeten vertrouwen. Die kinderen moeten wij hoop bieden.” Save the Children heeft klinieken door het hele kamp, waar ze de kinderen in de gaten kunnen houden. “Wij hebben een honderdtal veilige plekken, maar we hebben geen duurzame oplossing voor deze generatie.”

Geen permanente oplossingen

De kinderen die in de kampen zitten, hebben geen uitzicht op verbetering van de situatie. Volgens Kraan is er maar een oplossing. “We willen eigenlijk dat de mensen terugkeren naar Myanmar. Dat zal ook de enige langdurige stabiele oplossing zijn. Gezien de situatie nu in Myanmar is dat op dit moment niet mogelijk.” (…) “De situatie blijft dat mensen in kampen zitten waar onderdak van een plastic zeil met bamboestokken en heel weinig duurzaam bouwmateriaal een feit is. Dat ze daar veel te dicht op elkaar zitten, zonder verlichting en sanitaire voorzieningen. Het is een enorme uitdaging om ze van water en voedsel te voorzien.”

Regenseizoen

De weersomstandigheden zijn op dit moment ook slecht in Bangladesh. De monssoen (het regenseizoen) is op dit moment aan de gang. Die enorme regenbuien zetten grote delen van de kampen onder water. “Dat heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid, dus voor de mensen die in dat gebied wonen, maar ook voor toegankelijkheid. Het belemmert de bevoorradingsmogelijkheden.” 

De kinderen krijgen volgens Kraan ook te maken met andere zaken, zoals kindermisbruik.  “Als kind in een groot vluchtelingenkamp zitten met honderden anderen, in de duisternis, is iets wat absoluut onaanvaardbaar is.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.