Krijgen we in Moerdijk taferelen zoals we die uit Calais kennen? Als het aan burgemeester Jac Klijs ligt moet dat koste wat kost worden voorkomen. In een maïsveld vlakbij de snelweg werd daar vorige week een illegaal tentenkamp opgedoekt. 

Vrijwel dagelijks proberen mensen - met name van Albanese afkomst - langs de A16 bij Moerdijk in vrachtwagens te klimmen. Het is een relatief makkelijke plek waar ze zich ongezien in een vrachtwagen kunnen verstoppen om zo verder te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. 

Visumvrij reizen

Deze Albanezen zijn voornamelijk economische vluchtelingen, die op een toeristenvisum naar Nederland komen om vanaf hier het Kanaal over te steken. Albanië is geen lid van de Europese Unie maar inwoners van het land mogen sinds een nieuwe maatregel uit 2010 wel visumvrij reizen. 

Eenmaal in het Verenigd Koninkrijk kunnen ze makkelijk aan (illegaal) werk komen. De duizenden landgenoten die dat al gelukt is hebben dan ook een aanzuigende werking op veel andere Albaniërs. 

200 meldingen

Het is niet voor het eerst dat er in ons land problemen zijn met de zogenaamde illegale ‘inklimmers’. Zo probeerden veel migranten het al langer in onder andere Hoek van Holland en Europoort. Nu er verscherpte maatregelen zijn gekomen op deze plekken, lijkt het probleem zich simpelweg te hebben verschoven in de richting van Moerdijk. 

Lees ook:

Alleen al in 2018 zijn er 200 meldingen binnengekomen van overlast en werden er in totaal 105 verstekelingen aangehouden. De gemeente Moerdijk zet alle mogelijke middelen in: van verbodsborden in het Albanese tot BOA’s, politiepatrouilles, flyers voor vrachtwagenchauffeurs, en boetes. 

Op de radar

Maar het tij lijkt zich moeilijk te keren. De burgemeester van Moerdijk wil nu graag in gesprek met de minister van Veiligheid en Justitie om tot een oplossing te komen. De gemeente ontwikkelde een flyer om vrachtwagenchauffeurs te attenderen op inklimmers.

Bekijk hier de fyler:

Minister Grapperhaus laat weten dat hij binnenkort het gesprek aangaat. Verder laat het ministerie van VenJ aan EenVandaag weten de problemen met inklimmers goed op de radar te hebben. 

reactie
clock 29-08-2018 12:28

Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ)

“Deze problematiek heeft zich de afgelopen jaren vooral geconcentreerd rondom de maritieme havens. Daarom zijn de afgelopen tijd maatregelen getroffen door de Koninklijke Marechaussee en de Politie, waaronder een intensivering van de controles, de inzet van migratiehonden en ondersteuning van helikopter. Ook de private sector (de vervoerders zelf) heeft maatregelen getroffen zoals het verhogen van het hekwerk. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal inklimmers in de havengebieden afneemt. We zien nu een verschuiving van het aantal aangetroffen vreemdelingen in andere delen van het land.  Ook daar wordt door Koninklijke Marrechaussee en politie aandacht aan besteed en scherp op gelet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.