Een 22-jarige Zweedse student heeft de uitzetting van een Afghaanse asielzoeker voorkomen. De man zat bij haar in het vliegtuig naar Istanbul. Twee uur lang weigerde Elin Ersson te gaan zitten waardoor het vliegtuig niet kon vertrekken. De student streamde haar actie live op Facebook tot de man en zijzelf uit het vliegtuig werden gehaald.

Ersson riskeert een boete of celstraf omdat ze de instructies van de crew niet opvolgde, de bewuste man zit vast. De activiste krijgt veel steun voor haar actie, ook vanuit Zweden, waar het sentiment tegenover migranten de laatste jaren is gedraaid.

 Zweden stuurt uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers terug

De Zweedse activiste claimt in haar Facebookstream dat de asielzoeker terug wordt gestuurd terwijl het niet veilig is in zijn land: “Hij wordt gedeporteerd naar Afghanistan waar oorlog is en waar hij zal worden vermoord”, zegt zij in het Facebookfilmpje. Deze week kwamen er nog 12 mensen om bij een zelfmoordaanslag in Kabul. En dat is beslist geen uitzondering bewijst de Global Peace Index van 2018. Daarop is te zien dat Afghanistan, na Syrië, het onveiligste land ter wereld is. En de VN Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 als een land in oorlog.

Afghaanse asielzoeker in Europa

Op dit moment sturen alleen Zweden, Duitsland en Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar Afghanistan. Afghaanse asielzoekers krijgen de meeste bescherming in Frankrijk en Italië, daar mag meer dan 80% blijven. In andere Europese landen ligt dat lager, maar worden zij niet direct teruggestuurd vanwege de onveilige situatie in het land. 

Deze kaart toont hoeveel procent van de Afghaanse asielzoekers mag blijven (Bron: Nederland Dagblad)

Afghaanse asielzoekers in Nederland In Nederland mag 35% van de Afghanen blijven, bijvoorbeeld bekeerlingen en homo’s. Ondanks een petitie die door 12 hulporganisaties is gestart en die door meer dan 68.000 mensen is ondertekend, heeft staatssecretaris Harbers twee weken geleden besloten dat uitgeprocedeerde Afghanen direct terug naar Afghanistan moeten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.