Directeur Edwin Renzen van Stint Urban Mobility, het bedrijf dat de Stint maakt, snapt dat ouders bezorgd zijn over de betrouwbaarheid van de elektrische bolderkarren. Maar hij zou ook graag zien dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het ongeval in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Het is nog onbekend hoe dat ongeval heeft kunnen gebeuren.

Sinds het ongeval is er nogal wat op de directeur afgekomen. “Ik kreeg bijvoorbeeld een telefoontje van een vrouw die op een Stint reed en bekogeld werd met eieren, terwijl er kinderen in zaten.” Er was zelfs een incident waarbij een medewerkster van een kinderdagverblijf werd afgesneden door een automobilist. De bestuurder riep ‘moordenaars’, zo vertelt Edwin Renzen voor de camera.

Dat er twijfels zijn over de veiligheid van de Stint, begrijpt de directeur wel. “Dat kan ik me, als papa, heel goed voorstellen”, zegt Renzen. “Als er tien dagen na een ongeval iemand zegt ‘ik zie aanleiding om het van de weg te halen’, dan zou ik daarna mijn eigen kind er niet meer in willen zien.” 

Lees ook:

‘We begrijpen het gewoon niet’

Op het moment dat het nieuws binnenkwam van het ongeval in Oss, stond Edwin net op het punt om in het vliegtuig te stappen. “Je ziet daar het vliegtuig en daar de uitgang. Ik wilde gewoon naar de uitgang. Ik wilde daar weg.” Renzen had via via contact met de eigenaar van de Stint die in Oss op het treinspoor terechtkwam. “Ik voel me daarbij betrokken”, zegt de directeur. “Ik wilde daar naartoe. Dus dat heb ik gedaan.”

Toch vindt de directeur het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen om de Stint per direct van de weg te verbannen voorbarig. “Er zijn incidenten geweest, dat hoort erbij. Maar er is niet zoiets vreselijks gebeurd als in Oss.” De directeur noemt bijvoorbeeld incidenten waarbij bestuurders verkeerd afstapten van de Sint en daarbij hun been braken. “Dat zijn echt geen leuke dingen”, erkent directeur Edwin Renzen. “Maar er zijn niet zulke ernstige ongevallen geweest als in Oss. We begrijpen het gewoon niet.” 

Speculeren over de oorzaak

De directeur kan wel speculeren over wat er mis is gegaan. Zo heeft hij het over een zogenaamde ‘nulkabel’ die in de gashendel van de Stint is verwerkt. “Op het moment dat daar een draadbreuk in zit, of je knipt hem door, dan kan hij een signaal geven naar de gashendel. Dat geeft hij het signaal: ik ga vol vooruit.”

Of een draadbreuk de oorzaak is van het ongeval in Oss is niet bekend. De directeur wil dat graag onderzoeken, naar heeft tot nu toe nog niet die mogelijkheid gehad. In de tussentijd is wel besloten om alle Stints van de weg te halen. De directeur kreeg te horen: “We willen graag dat u alle voertuigen stilzet, per maandag. Als u nu doorrijdt dan kleeft er bloed aan uw handen als er iets misgaat.” 

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.