Het is per vandaag verboden om met de Stint, een elektrische bolderkar, te rijden op de openbare weg. Tot grote verbazing en ergernis van ondernemers die gebruik maken van de Stint en er afhankelijk van zijn. Zoals Daan de Geus van transportbedrijf E-Bakkie: “Sommige klanten zijn afhankelijk van ons.” Toch vraagt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee zich af hoe groot de gevolgen van dit verbod zijn voor de transportsector.

“Toen gisteravond bekend werd dat het verboden werd om met de Stint te rijden, hebben we meteen onze klanten op de hoogte gesteld”, zegt Daan de Geus van E-Bakkie. Het bedrijf vervoert allerlei producten van deur tot deur in het drukke Amsterdam. De elektrische bolderkar is een ideaal vervoersmiddel omdat het kleiner is en dus op veel meer plekken in de stad kan komen. 

‘Klanten zijn afhankelijk van ons’

“We zagen dit niet aankomen, het is zo snel gegaan.” Het was een shock voor het bedrijf maar ook voor de klanten. “Veel klanten zijn afhankelijk van ons, maar wij staan letterlijk stil. We kunnen nu niks want ons bedrijf is op transport met Stints gebouwd.”

Voor dit transportbedrijf is het verbod problematisch. Wat betekent dit voor de transportsector? “We spreken hier wel over een niche”, zegt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee. "Voor de specifieke transportbedrijven en kinderdagverblijven die er gebruik van maken is het erg vervelend, maar het zal geen enorme gevolgen hebben voor de transportsector.” Er rijden in Nederland naar schatting zo’n drie- tot vierduizend Stints rond, waarvan ongeveer tien procent voor transport wordt gebruikt.

Lees ook:

Politieke afweging: better safe than sorry

Het besluit om de Stint te verbieden is snel genomen, maar dat vindt van Wee niet vreemd. “Het is een maatschappelijk probleem geworden. De minister wordt onder druk gezet vanuit de samenleving en de media.” Dat heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld. Stel dat de minister niks zou doen en er gaat iets mis, dan heb je politiek gezien een veel groter probleem dan dat de Stints nu niet mogen rijden.”

Overigens verwacht de hoogleraar transportbeleid niet dat dit het einde is voor de Stint. "Het is niet dat de stunt niet deugt, maar er zijn technische mankementen. Het zou goed kunnen dat het na aanpassing gewoon weer op de markt komt.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.