Stints worden uit voorzorg tijdelijk van de openbare weg gehaald. Dat heeft minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen besloten. 

Aanleiding voor het besluit is het dramatische ongeluk op 20 september in Oss, waarbij een Stint op een spoorwegovergang door een trein werd geramd. Een leidster van een kinderopvang was onderweg naar de school van de vijf kinderen in de elektrische boldekar. Vier kinderen kwamen om het leven. Een kind van 11 en de bestuurder van de kar raakte zwaargewond.

KIJK & LEES MEER:

Veiligheidsrisico's

De politie, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de ILT hebben de afgelopen dagen een verkennend technisch onderzoek gedaan naar enkele Stints. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar er zijn al wel twijfels ontstaan over de technische contructie van de Stint waardoor het voertuig stil kan vallen of niet meer remt.

Ook is gebleken dat er technische wijzigingen zijn gedaan aan het ontwerp van de Stints, zonder dat die opnieuw ter goedkeuring bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn voorgelegd. Volgens het ministerie kan dat een risico vormen voor de bestuurder, de kinderen en andere weggebruikers. De nieuwe informatie is reden voor de minister om uit voorzorg te besluiten om de Stints voorlopig niet meer toe te laten op de openbare weg.

Het ministerie noemt het 'een ingrijpend besluit met veel praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven'. De kinderdagverblijven en andere gebruikers van de Stint worden vandaag geïnformeerd over het besluit.

Eerder al kritiek

In 2011 hebben de RDW en onderzoeksinstituut SWOV zich al kritisch uitgelaten over de Stint. De RDW had technische bezwaren over de breedte van het vervoersmiddel en SWOV twijfelde of je mensen wel 10 kinderen kunt laten vervoeren zonder rijbewijs. De minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, liet eerder weten dat de toelatingsprocedure opnieuw zou worden beoordeeld.

KIJK & LEES MEER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.