Na horecagelegenheden en sportclubs zijn nu ook contactberoepen zoals kappers en rijscholen verplicht gesloten. Daarnaast beslissen veel bedrijven zelf de deuren tijdens de coronacrisis te sluiten. Een handjevol ondernemers blijft toch open.

De coronacrisis zorgt voor een schok zonder weerga in de Nederlandse economie. Waar eerder al zorgen waren over het voortbestaan van de fysieke winkel door de opkomst van online shoppen, krijgt de kleine onderneming nu enorme klappen te verduren. Maar achter sommige ruiten brandt nog licht.

Risico's afwegen

Olivier Verheul is eigenaar van Tabletop Kingdom, een spellenwinkel in het centrum van Den Haag. "Bijna onze hele straat is dicht", vertelt hij. "Maar we wegen het risico elke keer af, we houden het goed in de gaten."

Hij vindt het belangrijk om zijn winkel, zo lang het volgens de richtlijnen nog mag, open te houden. "Ons eigen economisch belang speelt natuurlijk ook mee, maar daarnaast vinden we het heel belangrijk om mensen iets te doen te geven. Er zijn veel mensen die thuis zitten en niets te doen hebben. We hebben echt een community die ons blijft steunen en aan ons blijft denken."

Lees ook

Geen winkelend publiek meer

"Er is geen winkelend publiek meer, dus het aantal klanten is echt een stuk minder. Mensen komen doelgericht iets kopen en gaan dan weer weg", vertelt Christiaan Cusell, medewerker van Tabletop Kingdom. "We hebben normaal ook events en heel veel klanten die hier hun hobby komen bedrijven, die zijn allemaal weg. Maar de aankopen per klant zijn groter geworden, dus de omzet is ongeveer hetzelfde gebleven."

De 'corona regels' van Tabletop Kingdom
Bron: EenVandaag
De 'corona regels' van Tabletop Kingdom

Christiaan vertelt dat er meerdere maatregelen zijn genomen om de gezondheid van de klanten en het personeel veilig te stellen. "We hebben een bord buiten met huisregels die in het verlengde liggen van wat de overheid heeft geadviseerd: 1,5 meter afstand nemen, liever niet contant betalen, geen events en geen spellen meer spelen in de winkel. En er mogen er niet meer dan zes klanten tegelijk in de winkel zijn."

Normaal met drie aan het werk, nu alleen

Jachthaven Westergoot in Dordrecht verhuurt ligplaatsen, bootjes en campingplaatsen. Ook zij blijven gewoon hun werk uitvoeren. "Wij kunnen hier makkelijk afstand van elkaar houden", vertelt Sjef van Geenen. "Maar de kantine is dicht, en bij de sanitaire voorzieningen heb ik wel opgehangen dat er maar één persoon tegelijk gebruik van kan maken."

Sjef merkt wel dat de jachthaven minder publiek trekt dan normaal. "En de bootverhuur ligt helemaal stil. Normaal werken we hier rond deze tijd met z'n drieën, nu wisselen we elkaar af. Het is wel voorseizoen, maar zeker met dit mooie weer komen hier normaal gesproken wel mensen bootjes huren. Dat is nu niet zo."

Eigen verantwoordelijkheid

En als het hoogseizoen begint? "Dan zouden we een portier bij de ingang moeten zetten", lacht Sjef. "De camping, bootverhuur en kantine kunnen we stilleggen, maar we moeten mensen wel toegang verlenen tot hun ligplaatsen natuurlijk. Ook als mensen bij hun bootjes willen gaan klussen bijvoorbeeld."

Sjef denkt dat grote verdere maatregelen bij zijn bedrijf waarschijnlijk niet nodig zullen zijn. "Mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid voldoende afstand te houden, maar dat snappen ze ook wel. Iedereen is doordrongen van de ernst van de situatie", zegt hij.

30 tot 40 procent omzet mislopen

Als de spellenwinkel Tabletop Kingdom toch dicht moet, heeft eigenaar Olivier Verheul al een plan klaarliggen. "We kunnen altijd wat verbouwen in de winkel, maar we zijn vooral veel bezig met mogelijkheden om te gaan bezorgen", zegt hij. "Als we echt dicht moeten dan gaan we gewoon rondfietsen. Mensen kunnen dan bestellingen doen via social media of de telefoon."

Maar de jachthaven kan geen sloepen bezorgen via internet of achterop de fiets. "Je weet niet hoe lang het gaat duren. Stel dat we de camping en bootverhuur deze hele zomer niet kunnen aanbieden? Dat wordt dan een flinke misser dit jaar", zegt Sjef. "Het gaat echt om 30 tot 40 procent van je omzet die je misloopt. Dan heb ik wel een probleem."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.