Om te voorkomen dat ouderen tijdens de coronacrisis vereenzamen of zonder hulp komen te zitten, worden in steeds meer steden studenten ingeschakeld. "We zitten toch een beetje in een sociaal isolement nu."

Ans en Rob zijn twee senioren uit Amsterdam die allebei op zichzelf wonen. De een heeft een heupprobleem en chronische pijnen, de ander COPD en een hartritmestoornis. Via coronahulpvoorouderen.nl van Stichting Senior&Student zijn ze sinds deze week allebei gekoppeld aan een student.

'Jongeren doen alsof hun neus bloedt'

Ans (69) kreeg voorheen hulp via de thuiszorg. "Door corona werd mijn thuiszorg afgeblazen. Nu krijg ik hulp van een student", vertelt ze. De student, Nadine, helpt haar vooral met de vloer stofzuigen en dweilen en zo nu en dan een boodschap doen.

"Ik ga soms nog wel naar de winkel, loop met een stok", zegt Ans. "Maar eigenlijk durf ik bijna de straat niet meer op, want mensen houden nauwelijks afstand." Ze maakt zich daar flink boos over. "Jongeren doen alsof hun neus bloedt. Ik snap wel dat veel ouderen niet meer naar de winkel durven."

Door het coronavirus krijgt Ans niet meer de thuiszorg die ze eerder wel kreeg. Dat maakt het lastig voor haar om dagelijkse klusjes gedaan te krijgen. Maar gelukkig is er een oplossing: student Nadine doet de boodschappen.

'Ik zit al 10 dagen binnen'

Rob (72) heeft zware COPD en een verlamde hand. Daardoor is hij zeer hulpbehoevend en eenzaam. Hij kan nu absoluut de deur niet meer uit. Zijn familie doet wat ze kan, maar behoort zelf ook tot risicogroep. "Ik zit al 10 dagen binnen", zegt Rob. "Wij ouderen zitten toch een beetje in een sociaal isolement nu. Sinds maandag ben ik gekoppeld aan Rosa, een geneeskundestudent. Zij kan me helpen met de voorbereidingen van het koken, boodschappen doen of iets bij de apotheek ophalen.

Een kennis van Rob wees hem op Stichting Senior&Student, dat in 2014 in het leven werd geroepen om senioren te ondersteunen in het onafhankelijk en gelukkig ouder worden. Met de huidige coronacrisis werd besloten het netwerk uit te breiden om meer ouderen te kunnen ondersteunen.

Lees ook

Meer animo om te helpen

Een van de oprichters van Stichting Senior&Student is Anne van Oudheusden. Zij merkt dat er meer animo is onder studenten om ouderen te helpen. "Ik merk dat studenten het zelf ook fijn vinden om een doel te hebben, van waarde te zijn op dit moment. Ik denk dat een crisis als deze zeker bijdraagt aan sociale cohesie, ook omdat de noodzaak nu heel zichtbaar is.

De studenten zien via de site welke aanvragen voor coronahulp bij hen in de buurt geplaatst zijn. "Online kunnen ze hierop reageren en zo brengen wij ze in contact met de oudere. Veiligheid staat voorop en daarom controleren we van alle studenten eerst hun identiteit voordat we ze aan een oudere koppelen", zegt Anne.

Maakt de coronacrisis socialer?

Zorgt de coronacrisis voor meer sociale cohesie? Doen we nu meer voor anderen, zowel voor bekenden als voor onbekenden? Het Opiniepanel deed onderzoek.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.