Morgen kondigt het kabinet mogelijk soepeler regels aan voor contactberoepen zoals kappers. En per 1 juni gaan de middelbare scholen wellicht weer open. Op sportwedstrijden met publiek, evenementen en kerkdiensten hoeven we voorlopig nog niet te rekenen.

De politiek merkt dat mensen zijn gefrustreerd, ziet politiek commentator Joost Vullings. "Mensen willen meer duidelijkheid." Hij verwacht dat die duidelijkheid in de persconferentie morgen tenminste deels zal worden gegeven. Een aantal zaken zullen weer worden toegestaan, met de kanttekening dat het weer kan worden teruggedraaid als het aantal coronagevallen weer toeneemt.

'Vermijd drukte'

Volgens Joost gaat premier Rutte morgen bekend maken dat onder andere de kappers weer open mogen. "Contactberoepen mogen vanaf maandag weer. Dierentuinen kunnen in overleg met de lokale overheid weer open, maar ook musea. En op 1 juni wordt verwacht dat de middelbare scholen, desnoods deels, weer open gaan. Ook de terrassen kunnen dan wellicht weer open."

Het nieuwe mantra wordt, na 'blijf thuis' en 'houd afstand' nu 'vermijd drukte', weet Vullings. Voor bezoekers van sportwedstrijden, evenementen en kerkdiensten heeft hij slecht nieuws: die zullen wellicht moeten wachten tot er een vaccin is.

Lees ook

'Thuiswerken blijft de norm'

Voor Inge Spijkerman, eigenaresse van een kapsalon in Zwolle, zou het geweldig zijn. "Ik plan nu al mensen in voor na 20 mei. Ik hoop echt dat we snel open kunnen, want ik heb weer inkomsten nodig", vertelt ze. Al voor de 'intelligente lockdown' kwam ze erachter dat op 1,5 meter werken voor haar niet mogelijk is. "Ik werk alleen, dus ik hoef gelukkig geen plexiglas te plaatsen, maar ik ben wel heel benieuwd of ik straks met een mondkapje moet gaan werken."

Toch zal de 1,5 meter echt niet zomaar verdwijnen, zegt Joost Vullings. "Verder blijft thuiswerken voorlopig nog wel even de norm", zegt hij. "Ook ziet het kabinet volle stadions tijdens voetbalwedstrijden nog lang niet zitten."

Hoe zit het voor musea?

"Wij zijn klaar om open te gaan", zegt Robbert Roos enthousiast. Hij is directeur van KunsthalKAdE in Amersfoort. "We hebben onze kunsthal verbouwd, stickers aangebracht voor de looproute, de garderobe verplaatst. Ik hoop dat het kabinet morgen zegt: 'Jullie mogen open', maar ik verwacht dat het pas na 20 mei mag."

Het kabinet was tot nu toe terughoudend met het openen van bedrijven of musea die veel mensen aantrekken die met het openbaar vervoer komen. Eerder sprak Rutte over een 'worsteling' als het gaat om het versoepelen van de maatregelen. Ook zag hij dat er sprake was van 'verrommeling' van het naleven van de coronamaatregelen.

Video: waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Getest worden

Naast het nieuws voor bedrijven, melden bronnen in Den Haag verder dat morgen bekend wordt dat je binnenkort getest kan worden als je langer dan 24 uur klachten hebt. Mocht dan blijken dat je gewoon verkouden bent, dan hoef je niet met je gezin in quarantaine.

Kappers en musea kunnen niet wachten om weer open te gaan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.