Afgelopen weekend opende de Ziggo Dome in Amsterdam voor een handjevol gelukkigen haar deuren in kader van het Back To Live programma met proefevenementen. Redacteur Fatma Yalgin was erbij.

Het is een gure donderdagmiddag als meerdere mensen zich verzamelen rond het testcentrum in Slotervaart. Maar ondanks de kou is de sfeer erg gemoedelijk. Ook Ina, de vrijwilligster die zich inzet voor het Rode Kruis, ziet de blijdschap om zich heen als mensen zich laten testen voor het evenement.

Concert

"Het is echt een cadeautje voor de jongeren. Ze hebben er zo'n zin in." Met goede moed stap ook ik de teststraat binnen: kom maar op met die wattenstaaf.

Zaterdagmiddag is het zo ver. Met een negatieve testuitslag op zak haal ik mijn accreditatie-bandje op bij de AFAS Live. Het is een goede 13 maanden geleden dat ik hier voor het laatst bij een concert mocht zijn. Toch voelt het vertrouwd.

De deelnemers aan het experiment hebben het naar hun zin
Bron: EenVandaag
De deelnemers aan het experiment hebben het naar hun zin

Testevenement

Aangezien de deuren van de Ziggo nog gesloten zijn, verplaats ik mij naar de coffee-stand verderop. De zussen Samia en Selena vertellen bij het halen van twee espresso's to go dat ze niet kunnen wachten. "Ik sta te popelen, daarom zijn we een uur te vroeg," zegt Selena. "Gewoon met z'n allen meezingen en dansen. Ik hoop dat ik nog weet hoe het moet!"

Eenmaal binnen is het dance event ingedeeld in zes bubbels. In de ene bubbel moet je zitten, in de andere mag je staan. In bijna alle bubbels moet je een mondkapje op, op eentje na. Ook is er een persbubbel, maar ik mag wel naar de andere feestgangers toe. Zodra het 15:00 is, staan alle bezoekers op de aangewezen plek en kan het feest beginnen.

Bubbels
Bron: Rechtenvrij
Zo zagen de bubbels tijdens het dance event eruit

'Jullie zijn de uitverkorenen'

De MC van de dag verwelkomt iedereen door uit te spreken wat stiekem gedacht wordt. "Jullie zijn de uitverkorenen," roept hij de bezoekers toe. "Dus houd je aan de regels, lieve mensen. Dan gaan we er een geweldige dag van maken." Gevolgd door een luid en enthousiast applaus.

De eerste headliner, Lady Bee, mag het spits afbijten. Haar collectie aan deep- en summerhouse nummers zorgen meteen voor een uitgelaten sfeer. Dat vindt ook Janneke, in de oranje bubbel. Ze komt superlatieven tekort. "Briljant. Geweldig. Het is echt even alsof er geen corona is," vertelt ze blij, "Lekker aan het dansen, drankje erbij."

Lees ook

Geen mondkapje

In de rode bubbel hoeven de bezoekers als enigen geen mondkapje te dragen. Wensie vindt dat heel relaxed. "Het voelt natuurlijker, ik hoef er niet de hele tijd aan te denken," zegt ze met een wijntje in haar hand. "Hoewel ik het toch een beetje spannend vond. Maar ja, je doet toch mee aan een onderzoek."

In de groene bubbel staat Sikko, 59 jaar. Hij maakt zelfs speciaal een dag vrij voor de coronatest achteraf om bij het event aanwezig te zijn. "Ik kom uit Groningen, en rij donderdag heen en weer naar Utrecht voor de post-test," zegt hij trots, "Ik vind dat als je het privilege hebt om dit bij te kunnen wonen, je ook moet staan voor de gevolgen."

Een optreden van een van de dj's
Bron: EenVandaag
Een optreden van een van de dj's

Onwerkelijk

Na een klein uurtje feesten zie ik iemand van mijn oude master journalistiek. Ze baant in grote stappen op mij af en ik moet mezelf inhouden haar niet om de hals te vliegen. Er kan veel op een dag als dit, maar niet alles. "Heb jij ook de hele tijd kippenvel?" vraagt ze enthousiast. Ik kan niet anders dan beamen. Het is onwerkelijk, bijzonder, maar voelt toch als vanouds.

Wanneer de fotografen als groep naar beneden mogen, zijn we binnen no-time omringd door mensen in pure extase. Ogen gesloten, dansend, elkaar omhelzend. De DJ's Lucas en Steve kunnen hun glimlach ook niet onderdrukken.

Avondklok

Of dit evenement een voorbode is voor de toekomst, kan hoofdonderzoeker Andreas Voss kort over zijn. "Nee," klinkt het resoluut. "Dit is duidelijk een experiment. Uiteindelijk denk ik dat sneltesten wellicht een uitkomst kunnen bieden. Voor komende zomer althans."

Wanneer de laatste naam op het affiche de dag mag afsluiten, loop ik met wat andere bezoekers naar buiten. Gedesoriënteerd door het daglicht - het is net geen zeven uur - bespreken we na hoe uniek deze ervaring was. Buiten zien we een jongen die op zijn knieën zijn fietssleutel met moeite in het slot probeert te krijgen. Hulp had deze jongeman niet nodig liet hij blijken. "Maar het is maar de vraag of hij de avondklok haalt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.