We zijn begonnen met het proefdraaien met evenementen. Maar hoe gevaarlijk zijn evenementen eigenlijk als het op besmettingen aankomt? Kan één persoon duizenden andere festivalgangers besmetten? We vroegen het twee deskundigen.

Binnen Fieldlab-evenementen staan verschillende proefevenementen op de kalender, om te testen wat er wél kan in coronatijd. Met het Back To Live-programma proberen ze bijvoorbeeld inzicht te krijgen in hoe bezoekers bewegen op een evenement.

Festivals

Ook de concerten en festivals van MOJO Concerts staan op de planning en directeur Ruben Brouwer is hoopvol. "De perceptie is als je zo'n dampende zaal ziet dat één iemand vijftienduizend mensen kan besmetten", zei hij in Nieuwsuur. "Maar we weten ook dat bezoekers in kleine groepen bewegen en met weinig mensen aanraking komen."

Of de kans op besmettingen op evenementen laag kan blijven, hangt af van de locatie. Zo zijn evenementen in de buitenlucht over het algemeen iets veiliger. Menno de Jong, viroloog aan het Amsterdam UMC en lid van het OMT, legt uit hoe dat zit: "Buiten is er sprake van betere ventilatie. Ook kan het coronavirus niet zo goed tegen zonlicht. De lucht moet sowieso goed kunnen circuleren, ook als je iets organiseert in een grote zaal."

Lees ook

Hoesten

Niet alleen de omstandigheden, het effect van het virus verschilt ook per persoon. "Mensen scheiden op verschillende manieren het virus uit," legt De Jong uit. "Als je besmet bent en veel hoest, bereik je natuurlijk meer mensen dan als je het allemaal 'binnenhoudt'."

Ook het soort evenement maakt uit. Epidemioloog van het LUMC Frits Rosendaal haalt de superspreading events aan die we kennen. "Bij dat apres-ski feest in Ischgl wist de barman honderden mensen te besmetten," stelt hij. "Als je staat te hossen en te zingen ben je besmettelijker dan als je de hele avond in je theaterstoel zit natuurlijk."

Biertje halen

Volgens Brouwer van MOJO Concerts bewegen mensen op festivals vooral in hun eigen groep, maar daar heeft epidemioloog De Jong twijfels over. "Ik ben het niet helemaal eens met de beperkte kring die geschetst wordt. Ik denk dat er best veel beweging is op festivals. Je wilt dichterbij het podium staan, je haalt wat biertjes... dan gaat het best snel." Om nog naar niet te spreken over de rij voor de wc's.

Tot slot moeten de vervoersbewegingen niet vergeten worden. "Je moet ook nog naar het evenement toe. Dat gebeurt zelden in je eentje, en zo kom je in aanraking met allerlei andere mensen", zegt De Jong.

Lees ook

Sneeuwbaleffect

Rosendaal legt het uit met een metafoor. "Het is een sneeuwbaleffect. De mate daarvan is voor iedereen anders, maar wat het verleden wel heeft laten zien, is dat áls de sneeuwbal eenmaal rolt, rolt 'ie door."

Ondanks de hoopvolle Fieldlab-experimenten, moeten we volgens Rosendaal realistisch blijven. "Epidemieën laten zien wat voor sociale dieren wij zijn. Ik weet zeker dat dit soort evenementen de laatste dingen zijn die weer kunnen."

De zoon van Marjon Klomps ging naar een feestje met acht anderen. Daar raakten hij en zes van zijn vrienden besmet met het coronavirus. Marjon rekende uit hoeveel mensen daardoor thuis in quarantaine zitten of er op een andere manier door zijn geraakt.