Het kabinet neemt het OMT-advies over om in verpleeghuizen twee bezoekers per bewoner toe te staan in plaats van één. Dit melden bronnen aan EenVandaag.

Het effect van de vaccinaties begint duidelijk zichtbaar te worden: in verpleeghuizen overlijden steeds minder mensen aan het coronavirus. Ook raken minder mensen besmet. Daarom zal premier Mark Rutte het advies van het Outbreak Management Team (OMT) overnemen, waarin wordt gepleit voor een verruiming van de bezoekregeling.

Versoepeling voor gevaccineerde bewoners

Dat betekent dat er weer twee bezoekers per dag langs mogen komen. Iets waar veel verpleeghuisbewoners en hun families reikhalzend naar uitkijken.

Maar de versoepeling zal niet direct voor iedereen gelden: voorlopig komen alleen bewoners die volledig zijn gevaccineerd in aanmerking voor de verruiming. Doordat er steeds meer verpleeghuisbewoners worden ingeënt, zal deze groep wel snel groter worden, verwachten kabinet en OMT.

Quarantaineperiode van 10 na 5 dagen

Verder adviseert het OMT om gevaccineerde bewoners in plaats van 10 nog maar 5 dagen in quarantaine te laten gaan, wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon.

Ook dit advies zal waarschijnlijk worden overgenomen door de premier.

Lees ook

'Lichtpuntje na zware periode'

"De besmettingscijfers in verpleeghuizen zijn indrukwekkend teruggelopen, dat is goed nieuws en een echt lichtpuntje na een zware periode", zegt internist en hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh. "Toch moeten we vooralsnog goed opletten en geen té grote stappen zetten. Eerst kijken of de positieve effecten aanhouden."

Ook in verpleeghuis De Heemhaven in Heemstede is men voorzichtig. Nieuwe bewoners zijn soms nog niet volledig gevaccineerd. Ook van het personeel is niet altijd bekend wie er wel of geen prik heeft gekregen. Daarnaast rijst de vraag: hoe lang ben je eigenlijk beschermd na vaccinatie? Om nieuwe corona-uitbraken te voorkomen houdt De Heemhaven voorlopig nog vast aan de meeste maatregelen.

Samenkomen in gemeenschappelijke ruimtes

Ouderen in de Heemhaven kunnen wel weer vaker samenkomen in de gemeenschappelijke ruimtes, nu de meeste bewoners zijn gevaccineerd.

De directie van het verpleeghuis hoopt zo snel mogelijk verdere versoepelingen door te kunnen voeren als het goed blijft gaan.

Lees ook

Duivels dilemma

Van een naar twee bezoekers per keer gaan, is in ieder geval een waardevolle eerste stap, vindt Hertogh. "Het is zo belangrijk voor bewoners dat je andere mensen kunt zien. Dat is essentieel voor de kwaliteit van leven. En ook de gezamenlijke maaltijden en sociale activiteiten, daar zitten mensen echt om te springen."

Toch benadrukt de hoogleraar ouderengeneeskunde dat de afweging tussen veiligheid en kwaliteit van leven nog lang een duivels dilemma zal blijven: "We moeten constant blijven monitoren en er rekening mee houden dat het virus volop circuleert. Er hangt ook veel vanaf hoe het virus zich ontwikkelt. En of vaccins in staat zullen zijn nieuwe varianten goed op te pakken."

Maatwerk

Hertogh denkt dat ook niet alle verpleeghuizen dezelfde versoepelingen op hetzelfde moment kunnen realiseren: "Het is maatwerk, dat moet de verantwoordelijke organisatie zelf beslissen. Individuele verpleeghuizen weten het beste wat mogelijk is, en bijvoorbeeld hoeveel bewoners gevaccineerd zijn. Daar kunnen ze hun beleid op aanpassen."

Daarnaast vreest Hertogh dat het gebruik van beschermende middelen en de algemene regels, zoals anderhalve meter afstand houden, niet zomaar verdwijnen. Maar een ding is zeker: "We hebben eindelijk de extra ruimte waar we zo om zaten te springen, nu veel bewoners gevaccineerd zijn. Ik denk dat er nu echt versoepeld kan worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.