Veel arme mensen in Nederland zouden regelmatig honger hebben als de voedselbank hen niet zou helpen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Aan het onderzoek deden 500 klanten van de voedselbank mee. Tweederde (67%) van de ondervraagden zegt dat zij zonder de voedselbank honger zouden hebben.

Voor veel deelnemers was het gewoon geworden om maaltijden over te slaan voordat ze bij de voedselbank kwamen. De helft (54%) zegt dat ze een paar keer per week de warme maaltijd moesten overslaan omdat ze niet voldoende te eten hadden. Volgens hen was het vaak een kwestie van kiezen tussen de belangrijkste rekeningen betalen of een bord met warm eten.

Eten gaat naar kinderen

Diverse ouders geven in het onderzoek aan dat ze er alles aan deden om te zorgen dat hun kinderen geen honger hoefden te hebben, ook al ging dit ten koste van henzelf. Een moeder zegt hier over: 'Er was simpelweg geen geld voor eten voor iedereen. Ik gaf mijn dochter te eten en zei dat ik zelf niet zo lekker was. Dan sloeg ik de maaltijd maar weer over.’ Als alternatief voor een warme maaltijd werd vaak gekozen voor boterhammen, pannenkoeken of wat ze toevallig in huis hebben. ‘We aten havermout en Cup a Soup’, dan zat ik toch weer vol’, aldus een deelnemer. Verse groente en vlees kwamen zelden op tafel, dat was te duur. Een andere oplossing was om een maaltijd bij vrienden of familie te eten.

Minder koek

Over de voedselbank zijn de ondervraagde klanten over het algemeen positief: 82 procent is tevreden. Gemiddeld geven zij een 7,5 aan hun voedselbank. Wel geven ze aan dat sommige producten op of over de datum zijn. Ook zouden ze graag wat minder koek en snoep en wat meer houdbare verse producten willen hebben. ‘Wat moet ik iedere week met een lading ontbijtkoek die meer dan een jaar over de datum is?' zo vraag een deelnemer zich af.

Uit sociaal isolement

Vier van de tien deelnemers (40%) zeggen dat zij door de voedselpakketten meer rust in hun hoofd hebben om aan de verbetering van hun situatie te werken. Omdat zij zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun dagelijks eten kunnen zij zich nu beter bezig houden met het aanpakken van hun schulden of het zoeken naar een nieuwe baan. Volgens veel mensen helpt de voedselbank hen ook om uit hun sociale isolement te komen. Ze durven weer eens iemand op de koffie te vragen omdat ze nu wel koffie en een koekje in huis hebben. De helft (49%) ziet weinig mogelijkheden om hun situatie in de toekomst te verbeteren. Voor deze mensen betekent de voedselbank dat ze geen honger hebben, maar verder zien ze geen perspectief. In deze groep zitten relatief veel mensen die geen extra inkomen kunnen krijgen, zoals gepensioneerden en arbeidsongeschikten.

  • Lees hier de bijzonder persoonlijke verhalen van klanten van de voedselbank

Over het onderzoek

Het online onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Het is deels uitgezet onder leden het EenVandaag Opiniepanel die klant zijn bij de voedselbank en deels onder klanten van de voedselbanken in Amersfoort, Groningen, Zwolle, Dordrecht en Tilburg. Het onderzoek is online uitgevoerd. Er deden 486 mensen mensen aan mee die klant zijn bij een voedselbank. Het onderzoek vond plaats tussen 15 en 23 december 2016 en bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel.Voor veel deelnemers was het gewoon geworden om maaltijden over te slaan voordat ze bij de voedselbank kwamen. De helft (52%) zegt dat ze een paar keer per week de warme maaltijd moesten overslaan omdat ze niet voldoende te eten hadden. Volgens hen was het vaak een kwestie van kiezen tussen de belangrijkste rekeningen betalen of een bord met warm eten.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.