Hoe ziet het leven er uit wanneer je klant bent bij de voedselbank? EenVandaag vroeg het aan 500 klanten van de voedselbank. Hoe zijn ze in armoede beland, wat vinden ze van hun voedselbank en wat betekent het om honger te hebben? Lees hier hun bijzondere persoonlijke verhalen. 

Waarom bent u terecht gekomen bij de voedselbank?

De deelnemers vertellen dat ze terecht zijn gekomen bij de voedselbank door schulden, financiële problemen en rekeningen en boetes die zich steeds verder opstapelen. Het gaat niet alleen om mensen die langdurig zonder werk zitten, maar ook om werkenden die in de problemen komen wanneer ze plotseling hun baan kwijtraken of failliet gaan. Vaak spelen ook persoonlijke omstandigheden een rol, zoals een ziekte van de kostwinner of een kind in het gezin, of het wegvallen van de partner door echtscheiding of overlijden.

"Ik ben na echtscheiding snel moeten verhuizen, kort na de verhuizing kreeg ik een hartaanval en kwam in het ziekenhuis terecht. Ik kreeg een pacemaker (ICD) maar bij de operatie werd mijn long aangeprikt (klaplong was gevolg). door al die toestanden te laat uitkering rond, daarna niet meer kunnen betalen rekeningen. Kwam bij schuldhulp en nu in bewindvoering."

"Heb 2.5 jaar mijn vrouw thuis verzorgd daar door in ww gekomen voor de kosten van thuiszorg gekozen en andere rekeningen niet betaald."

"Ik had een eigen zaak, kreeg kanker, verloor alles. Voorheen welgesteld, nu arm, maar je wordt er wel creatief van."

"Ik zelf was al ziek maar kreeg geen uitkering omdat mijn man gewoon fulltime werkte. Nu hij voor 100% is afgekeurd moeten wij rondkomen van €1251 de huur is al €680 ziekte verzekering is 224 voor ons tweeen gas water licht €200 dan nog de inboedel verzekering hulp in het huishouden omdat wij daartoe niet meer in staat zijn €30 p/m nou doe het rekenwerk en u weet wat we overhouden voor eten en dergelijke dingen."

"Ik heb aan 12.000 schuld die ik wel aan afbetalen ben maar ik  heb net geen 100 euro in de maand waar ik echt alles van moet doen zelfs kleding kopen en dat is al zeker 2 jaar geleden dat ik dat heb kunnen doen."

Blij met de voedselbank, maar liever minder koek

Over de voedselbank zijn de ondervraagde klanten over het algemeen positief: 82 procent is tevreden. Gemiddeld geven zij een 7,5 aan hun voedselbank. Wel geven ze aan dat sommige producten op of over de datum zijn. Ook zouden ze graag wat minder koek en snoep en wat meer houdbare verse producten willen hebben. ‘Wat moet ik iedere week met een lading ontbijtkoek die meer dan een jaar over de datum is?’ zo vraagt een deelnemer zich af.

"Ik vind het heel fijn dat ik naar de voedselbank mag. Dit scheelt mij heel veel geld aan boodschappen."

"Ik ga nu een paar maanden naar de voedselbank en mijn ervaringen zijn alleen nog maar positief! De vrijwilligers zijn zeer vriendelijk en ik ga dan ook altijd met een prettig gevoel naar huis! Vorige week was er zelfs live muziek geregeld! "

"Ik kan nu het beter redden maar het zou wel beter zijn als gezonder voedsel bij de vb komt, minder zoetheid en meer verse producten."

"Voedselbank betekend voor mij dat er altijd artikelen bij zijn die ik kan gebruiken en die ik niet kan kopen of me ondersteunen in een gezonde maaltijd. Ondanks dat je niet kan leven van koek, snoep en chips zijn dit wel artikelen waar we (kinderen) erg blij mee zijn als ze erbij zijn omdat we die zelf absoluut niet kopen omdat dat geld besteed wordt aan gezond eten. De inzet van de medewerkers geeft je een heel fijn gevoel."

"Ik kreeg veel meer dan ik had verwacht en het meeste is heel bruikbaar en van prima kwaliteit. Soms krijg ik producten die ik zelf niet zou kopen naar het is juist leuk om manieren te verzinnen om het te gebruiken in een recept. De afgelopen tijd kreeg ik zeer veel vers fruit en groenten zelfs zoveel dat ik het haast niet op kreeg! De voedselbank neemt voor mij een grote zorg weg omdat ik weet dat ik nooit lege voorraadkasten zal hebben!"

"We hebben heel veel moeite gehad om de stap te nemen naar de voedselbank te gaan. Het voelde als de grootste vernedering in ons leven. We zijn het werk wat bij de voedselbank verricht wordt heel erg gaan waarderen en heel dankbaar voor de hulp."

"Ik dacht dat het een welkomen aanvulling was maar hier niet moet soms meer dan de helft weggooien omdat het zo slecht is. En wat moeten wij iedere week met toastjes we kunnen er niks op doen."

‘Zonder de voedselbank heb ik honger’

Tweederde (67%) van de ondervraagden zegt dat zij zonder de voedselbank honger zouden hebben. Voor veel deelnemers was het gewoon geworden om maaltijden over te slaan voordat ze bij de voedselbank kwamen. De helft (54%) zegt dat ze een paar keer per week de warme maaltijd moesten overslaan omdat ze niet voldoende te eten hadden. Volgens hen was het vaak een kwestie van kiezen tussen de belangrijkste rekeningen betalen of een bord met warm eten. Diverse ouders geven in het onderzoek aan dat ze er alles aan deden om te zorgen dat hun kinderen geen honger hoefden te hebben, ook al ging dit ten koste van henzelf.

"Er was simpelweg geen geld voor eten voor iedereen. Ik gaf mijn dochter te eten en zei dat ik zelf niet zo lekker was. Dan sloeg ik de maaltijd maar weer over."

"Geen geld om gezond eten te kopen gezond eten is erg duur en dus redde ik me met wat er in mijn kast stond,soms hele vreemde combinaties; een bord havermout met een cup a soup oid... zo was ik dan toch weer vol."

"Stil verdriet noemen ze dat hier in Tilburg, maar buiten heb je het daar niet over, puur om roddel te vermijden."

"Als er teweinig inkomen (budget) is dan maak je keuzes of je betaald rekeningen en vasten lasten of je eet. Om te voorkomen dat je afgesloten word of huurschuld ontstaat bezuinigen wij op voedsel, toiletart. en kleding."

"Ik was alleen met mijn dochter. Ik maakte wekelijks prakjes en fruithapjes voor mijn dochter. Ik hoefde niet altijd te eten als zij maar te eten had. In mijn omgeving werd altijd aan ons gedacht. Belangrijkste was mijn vriendinnetje. Zij nodigde ons altijd uit om bij haar te komen eten."

"Geen geld voor eten. In dezelfde periode kreeg mijn zoon diabetici 1. Dan is eten helemaal super belangrijk, was verschrikkelijk, je schuldig voelen omdat je z'n gezondheid in gevaar bracht! Te weinig of geen goed eten veroorzaakt hypers en hypo's waardoor zijn organen steeds een aanslag krijgen!"

Eindelijk een cadeautje

Vier van de tien deelnemers (40%) zeggen dat zij door de voedselpakketten meer rust in hun hoofd hebben om aan de verbetering van hun situatie te werken. Nu ze af en toe een extraatje hebben zien ze ook weer kans om uit hun sociale isolement te komen. De helft (49%) ziet weinig mogelijkheden om hun situatie in de toekomst te verbeteren.

"De rust dat er gezond eten is voor ons gezin en dat er voor de kids met verjaardagen een speciale doos klaarstaat met slingers/cadeautjes/uitdeel snoepzakken etc. Heel waardevol!! Ik denk dat de voedselbank ons leven heel erg verrijkt. Voor rijke mensen zal het niets zijn maar voor ons van onschatbare waarde."

"Door de voedselbank kan ik weer gezonde producten eten, verse groenten en fruit. Hierdoor merk ik dat ik beter in mijn vel zit en meer energie krijg."

"Onze voedselbank is bij lange na niet toereikend. De problemen rond de maaltijden zijn er nog steeds. Ook de problemen rond kleding en schoenen kopen, eens een keertje een uitje kunnen doen enz zijn hier niet meer opgelost. verder ben je erg druk met allerlei papieren invullen voor allerlei regelingen en om allerlei fouten van bedrijven en instanties recht te zetten. Als je dan ook nog je handen vol hebt aan 2 hoogbegaafde kinderen, heb je het echt te druk en te veel stress om eens lekker te gaan solliciteren."

"Voedselbank geeft niet of nauwelijks financiële ruimte. Het stilt je honger, maar na zes blikken, elke keer weer, knakworsten, komen die je neus ook uit. Een stencil 'Creatief met knakworst' is dan wel heel kwetsend."

"Het is zo wie zo een verlichting van mijn wekelijkse boodschappen. Voor de kinderen betekent het dat we in het weekend bijna altijd iets lekkers hebben. Ik kan nu meer besteden aan het aflossen van mijn schulden en mijn weekgeld ook besteden aan onze huisdieren, wasmiddel en (heel stom) zacht toiletpapier."

"Ik weet het niet; ik ben nu dolblij, dat ik (officieel) weer beter ben verklaard, maar ik zie mijn toekomst gezien mijn leeftijd (62) en de discriminatie op de arbeidsmarkt wel zeer somber in. Ik leef daarom maar in het moment en probeer mijn conditie te verbeteren."

"Heel veel de voedselbank zorgt er voor dat ik elke dag een gezonde warme maaltijd tot me kan nemen en af en toe iets luxe zit er ook bij: een nootje of juist zoiets wat ook noodzakelijk is als maandverband wat ook altijd een hele uitgave is. Of iets lekkers waardoor ik iemand op de koffie kan vragen!! De voedselbank voedt me en haalt me ook gedeeltelijk hierdoor uit mijn isolement! Ik zou het een stuk moeilijker hebben als de voedselbank er niet zou zijn."

  • EenVandaag maakte ook een rondje langs verschillende fracties. Vinden zij de armoedebestrijding van afgelopen jaren geslaagd, wat kan er beter, zijn ze blij met de voedselbank, maar ook: vinden ze dat armoede in Nederland bestaat? Bekijk dat hier. Ook vroegen we staatssecretaris Jetta Klijnsma wat zij vindt van het armoedebeleid van haar kabinet, haar reactie is hier te zien

Over het onderzoek

Het online onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met Voedselbanken Nederland. Het is deels uitgezet onder leden het EenVandaag Opiniepanel die klant zijn bij de voedselbank en deels onder klanten van de voedselbanken in Amersfoort, Groningen, Zwolle, Dordrecht en Tilburg. Het onderzoek is online uitgevoerd. Er deden 486 mensen mensen aan mee die klant zijn bij een voedselbank. Het onderzoek vond plaats tussen 15 en 23 december 2016 en bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel. Bekijk hier het volledige onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.