Ook na vier weken houden de meeste mensen het thuis blijven vol. Zes op de tien mensen zeggen het prettig te vinden om vooral thuis te zijn. In kleine huizen en bij alleenstaanden is het ongemak een stuk groter.

EenVandaag volgt de sfeer in tienduizenden Nederlandse huishoudens uit het Opiniepanel sinds de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven op 15 maart. Opvallend genoeg neemt de onrust niet toe: sinds de eerste week na de oproep zegt ongeveer zestig procent het als prettig te ervaren om vooral thuis te blijven.

Ongemak in kleinere huizen groter

Voor mensen in kleinere huizen is het thuis een stuk minder goed toeven dan voor mensen in grotere woonhuizen, blijkt uit het onderzoek. Van mensen woonachtig in een flat, appartement of studio vindt de helft (49 procent) het thuisblijven onaangenaam. Onder mensen met een grotere woning, is dat deel een stuk lager: 36 procent.

"Alleen wonen in een studio van 25 vierkante meter zonder balkon of tuin voelt erg opgesloten. Mijn leven speelde zich af buitenshuis met anderen", zegt een deelnemer. En een ander: "Het is klein hier. Omdat mijn partner in de zorg werkt en een risicogroep is, ga ik niet tot nauwelijks naar buiten om besmetting te voorkomen. Het balkon helpt maar tot zo ver."

Lees ook

Eenzame tijden voor alleenstaanden

Ook alleenstaanden vinden het relatief vaak vervelend om thuis te blijven. Bij de helft (49 procent) gaat het nog redelijk goed, maar de andere helft (50 procent) vindt het thuisblijven afzien. Bij mensen die een huishouden delen met een partner of kinderen is de last al een stuk minder. Daarvan gaat het ongeveer een derde (37 procent) slecht af.

Voor een grote groep mensen zonder relatie slaat de eenzaamheid toe door de coronacrisis. 47 procent van de alleenstaanden zegt zich op dit moment eenzaam te voelen. Sommigen waren gewend om alleen te zijn, maar vinden dat nu wel moeilijk worden: "Ik dacht altijd dat ik niet zo'n mensen-mens was, maar ik kom nu toch echt tot een ander inzicht en vind het heel erg naar worden." En een ander: "Je kan je verhaal minder makkelijk kwijt je hebt minder te lachen met vrienden. Maar je beleeft ook veel minder waardoor je afgestompt raakt." De andere helft (51 procent) van de mensen zonder relatie is nauwelijks of helemaal niet eenzaam.

Lees ook

Amper meer relatieproblemen door thuisblijven

Het thuisblijven door de coronacrisis heeft nauwelijks gezorgd voor relatiecrises. Verreweg de grootste groep mensen die samenwoont met een partner (83 procent) zegt dat de relatie onaangetast is door de coronacrisis. De onzekerheid aan het begin van de crisis zorgde bij sommigen wel voor wat spanningen. Een deelnemer: "Bij de uitbraak hadden we wel wat spanning, vooral over de kinderen en het huishouden. Maar tot mijn eigen verbazing is de situatie genormaliseerd en gaat het best goed."

Als de coronacrisis relaties tussen mensen heeft veranderd, is dat eerder in positief opzicht (11 procent) dan in negatief opzicht (5 procent), blijkt uit verder uit het onderzoek.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden tussen 10 en 15 april 2020. Aan het onderzoek deden 36.431 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De eerdere onderzoeken over het thuisblijven werden gedaan tussen 17 en 18 maart en 25 en 26 maart. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.