Ouders met een kind op de basisschool zijn diep verdeeld over de vraag of de school na de meivakantie weer open moet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 ouders. De helft (50 procent) wil de school graag weer open, 37 procent wil dat niet.

De scholen zijn inmiddels 4 weken dicht. Veel ouders vertellen in het onderzoek dat ze het nu wel erg lang vinden duren dat hun kinderen geen normaal onderwijs krijgen. De helft (45 procent) denkt dat hun kinderen zich nu niet zo prettig voelen thuis. Ze missen hun vriendjes en de juf of meester en je echt concentreren op het digitale onderwijs vinden ze moeilijk. Maar of dat betekent dat de scholen nu weer open moeten? Daarover denken de ouders heel verschillend.

Afstand houden in schoolklas onmogelijk

Bijna vier van de tien (37 procent) ondervraagde ouders houden de scholen voorlopig liever gesloten. Zolang onduidelijk is hoe groot de besmettingsrisico's bij kinderen zijn, houden zij hun kinderen liever thuis. Ook denken zij dat het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden in een volle schoolklas of op een schoolplein. Een kleuterjuf schrijft: "Ze kruipen op schoot, ik strik hun veters en als ouders komen brengen is er ook weinig ruimte. Dat is mij teveel contact."

De grootste groep (50 procent) is wel voorstander van het heropenen van de basisscholen. Deze ouders vinden de huidige situatie met thuisonderwijs te belastend, zowel voor de kinderen als voor henzelf. Een derde (35 procent) vindt het moeilijk om hun kind te begeleiden. Ze zijn zelf niet goed in taal en rekenen of hun kinderen hebben helemaal geen zin om les van hun vader of moeder te krijgen. Van de thuiswerkende ouders zegt 43 procent dat helpen met school niet goed samengaat met hun eigen werk.

De eerste paar weken ging het nog wel, maar nu krijgen we ruzie over elke opdracht 

Veel ouders helpen twee uur per dag met school

Uit het onderzoek blijkt dat de basisschool ouders iedere dag heel wat tijd besteden aan het schoolwerk van hun kroost. Een derde (32 procent) beperkt het tot maximaal een uur en een kwart (24 procent) is tussen de 1 en 2 uur bezig. Veel ouders helpen hun kinderen iedere schooldag meer dan 2 uur: 22 procent is hier tussen de 2 en 3 uur aan kwijt, en een op de vijf (19 procent) zelfs meer dan 3 uur.

Een andere reden waarom ouders pleiten voor het openen van de basisschool is de kwaliteit van het onderwijs. 'Het beste onderwijs krijgen ze toch op school, met een aanwezige leerkracht', zeggen veel deelnemers. Ze zijn bang voor een achterstand bij de kinderen, helemaal als het gaat om kwetsbare leerlingen. "Jonge kinderen lijken weinig vatbaar voor corona, maar zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de sluiting van scholen. Dus gooi ze alsjeblieft weer open", zegt een ouder.

Middelbare school nog dicht?

Aan het onderzoek deden ook 1145 ouders mee met een kind dat digitaal onderwijs volgt op de middelbare school. Hier wil de grootste groep (43 procent) de scholen voorlopig nog gesloten houden. Een derde (36 procent) is er wel aan toe dat de deuren weer open gaan en 21 procent weet het niet. Deze leerlingen krijgen over het algemeen veel minder begeleiding van hun ouders.

Ook publiek en kiezers verdeeld

Naast de ouders gaven ook 30.000 andere leden van het EenVandaag Opiniepanel hun mening over het al dan niet heropenen van de scholen. Ook hier is het beeld verdeeld: 43 procent wil de basisscholen weer openen, 33 procent houdt ze liever gesloten. Onder de achterbannen van de verschillende politieke partijen is nergens een duidelijke meerderheid voor het openen van de scholen. De kiezers van CDA (51 procent) en D66 (53 procent) staan hier het positiefst tegenover. PVV-stemmers pleiten het meest nadrukkelijk voor het gesloten houden van de basisscholen (54 procent).

Bij de middelbare scholen kiest 43 procent van alle deelnemers voor gesloten houden en 30 procent voor openen. Veel ondervraagden weten het niet. Het meeste draagvlak is er voor heropening van het speciaal onderwijs: 49 procent is hier voorstander van omdat de meest kwetsbare leerlingen het hardst normaal onderwijs nodig hebben. 26 procent wil ook hiermee wachten.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 12 tot 15 april 2020. Aan het onderzoek deden 33.501 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 1021 ouders met een kind op de basisschool en 1145 op de middelbare school dat nu digitaal onderwijs krijgt. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.