Even een arm om iemand heen slaan of een knuffel geven. Voorheen zo normaal, maar in de anderhalvemetersamenleving niet meer de bedoeling bij mensen waar je geen huishouden mee deelt. Voor veel jonge singles is het afkicken.

Zeven op de tien (69 procent) missen sinds de coronamaatregelen fysiek contact met anderen. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 900 singles van 16 tot 35 jaar. "Gewoon even een omhelzing en kus van vrienden. Of het spelen en stoeien met mijn kleine neefje en nichtje", schrijft een deelnemer.

Actief sociaal leven valt stil

Een even grote groep (71 procent) mist ook 'nabijheidscontact'. "Je hoeft elkaar niet eens aan te raken, maar ik zou het zo fijn vinden om sommige mensen gewoon weer even te zien", zegt iemand.

In tijdens van zelfisolatie en social distancing vallen het sociale leven en activiteiten voor jonge singles grotendeels stil. En ook al waarderen ze de mogelijkheden om online contact te houden met vrienden en familie, het weegt niet op tegen samen in het echt wat te ondernemen of iemand vast te kunnen pakken.

Lees ook

Alleen in crisistijd wel erg alleen

Daarnaast zijn de maatregelen door de coronacrisis iets wat ze niet eerder in hun vrijgezellenbestaan hebben meegemaakt.

Zo vertelt een jongere: "Hiervoor vond ik het niet erg om single te zijn. Ik zag m'n vrienden en ging erop uit. Maar nu komt je leven plotseling tot stilstand. En dan is alleen zijn in de coronacrisis soms wel heel erg alleen."

Lees ook

To date or not to date?

Voor de coronacrisis stonden zes op de tien (59 procent) jonge singles open om te daten. Dat zijn er nu vier op de tien (41 procent). De singles die gestopt zijn, zeggen dat daten voor hen gelijk staat aan mensen in het echt ontmoeten en dat kan nu niet.

Toch legt niet iedereen de zoektocht naar de liefde stil. Van de singles die liefde in de tijden van corona nog een kans willen geven, heeft de helft (48 procent) een profiel op een datingsite of -app.

Coronaproof afspreken

Waar sommigen zich storen aan het feit dat corona ook al aanwezig is in de slechte openingszinnen of chatgesprekken op de datingapps, merken anderen enthousiast op dat er veel nieuwe gezichten op de apps zitten die open staan voor een gesprekje.

Tijdens een pandemie vergt het wel wat creativiteit om dates coronaproof te maken. Zo schrijven sommigen dat ze romantisch dineerden vanachter de computer of samen een virtuele museum tour maakten. Als dat goed blijft verlopen, hopen ze elkaar te zien als het straks weer mag.

Hoe vind je nog iemand?

Een enkeling waagde zich nog op een echte date. Een jonge single vertelt: "We waren zo bezig met 1,5 meter afstand houden, dat het in het begin ongemakkelijk was. Ondanks dat werd het nog heel gezellig. Je kunt elkaar prima leren kennen tijdens het wandelen."

Een derde (32 procent) van de jonge singles is de laatste tijd somberder over het vrijgezellenbestaan. Sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd merken ze dat ze een partner missen. "Had ik maar iemand om mee in isolatie te gaan. Ik ben bang dat het nog zo lang gaat duren. En hoe moet je straks iemand vinden in een anderhalvemetersamenleving?", vraagt een deelnemer zich hardop af.

Goed hebben met jezelf

De rest heeft daar geen last van. Velen hebben over het algemeen geen negatieve gedachten over single zijn, dus nu ook niet. Iemand schrijft: "Soms denken mensen dat een relatie je pas compleet maakt, maar van jezelf ben je ook een volledig persoon. En ik heb totaal geen moeite om het goed te hebben met mezelf."

Ook halen vinden sommigen verbinding bij hun mede-singles: "We blijven thuis voor het grote geheel. En ondanks dat ik nu al meer dan vijf weken niemand heb gezien of aangeraakt, voelen de mensen die in hetzelfde schuitje zitten dichterbij dan ooit."

Hoe gaat het met jonge singles in tijden van corona?
info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 12 tot en met 16 april 2020, deden 901 jonge mensen singles mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.