Er is veel vertrouwen in de manier waarop premier Rutte en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zich opstellen in de crisis rond de vliegramp in Oekraïne. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.000 mensen. 

Driekwart (74 procent) van de ondervraagden spreekt zijn vertrouwen uit in de aanpak van de premier. Voor Timmermans ligt dit nog hoger: 87 procent. Timmermans wordt speciaal geroemd voor zijn speech bij de VN.

Begrip

Er is veel begrip voor het standpunt dat het naar huis brengen van de slachtoffers prioriteit heeft boven het straffen van de daders. Onder de achterban van alle politieke partijen, ook die van de oppositiepartijen, heeft een meerderheid vertrouwen in deze aanpak van Rutte.

Veel mensen die over het algemeen negatief staan tegenover het kabinet en de premier spreken nu hun waardering uit voor de opstelling van Rutte.

‘Ik ben geen fan van meneer Rutte. Maar hij bewaart nu de rust en is in mijn achting gestegen. Hij treedt op als een echte leider, met emoties, maar ook krachtig. Later kunnen we ons harder opstellen’, aldus een deelnemer.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 14.771 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 22 tm 24 juli 2014. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit  30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. 

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.