Om onduidelijkheid en verwarring te voorkomen is het beter om Rode Kruis-medewerkers naar de rampplek in Oost-Oekraïne te sturen in plaats van de Marechaussee. Dat zegt Joris Voorhoeve, oud-minister van Defensie vanavond in EenVandaag.

Voorhoeve reageert op het voornemen veertig Marechaussee-medewerkers naar de rampplek te sturen om te helpen de laatste slachtoffers te bergen. “De regering zegt marechaussees zonder uniform. Dan kies je dus voor een civiele status. Wees dan consequent en zendt burgers die voor dit soort situaties opgeleid zijn, zoals Rode Kruis-medewerkers”. 

Duidelijker

Het sturen van Rode Kruis-medewerkers is volgens Voorhoeve “duidelijker jegens de daar oorlogvoerende partijen. (..) Zij volgen ook het debat in Nederland en weten dat de Nederlandse regering marechaussees uitzendt, ook al krijgen ze misschien een grijs pak aan. Het lijkt me van belang dat je uitstraalt wat de aard van de missie is in de persoon die je uitzendt. In dit geval zijn dat Rode Kruis-medewerkers.

Vergelijkingen met de tragedie in Srebrenica wil Voorhoeve niet maken. “Het was een totaal andere situatie, dat ging niet om een rampgebied waar Nederlanders zijn omgekomen, het ging om een hele grote concentratie vluchtelingen uit Bosnië. Die vergelijking helpt ons niet bij het oplossen van de huidige situatie.” 

Kamer

Vanochtend sprak de Tweede Kamer wederom met premier Rutte over de nasleep van de vliegramp en de missie naar het rampgebied. Een eerste groep van 40 onbewapende en niet geüniformeerde marechaussees vertrekt vanavond al richting Oekraïne. Deze groep gaat assisteren bij het zoeken naar slachtoffers van de vliegramp. Volgens Rutte is het nog allerminst zeker dat er een bewapende missie komt. Hierover wordt nog gesproken bij de VN en in de Oekraïne. Ook is er een akkoord van Rusland nodig.

Rutte erkende dat de marechaussees en onderzoekers risico’s lopen. Er bestaan zorgen in de Tweede Kamer over de beveiliging van de onderzoekers.

In EenVandaag een gesprek met oud-defensieminister Joris Voorhoeve. Ook spreken we met historicus Mathieu Segers van de Universiteit Utrecht. EenVandaag was ook aanwezig bij het debat. Lees hieronder het twitterverslag van politiek verslaggever Marc Belinfante terug.