Toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve zou volgens oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar eigenhandig de derde luchtaanval op de Bosnisch Servische troepen hebben afgeblazen. Wagenaar maakte deel uit van het Defensie Crisis Beheersingscentrum en hoorde het Voorhoeve zelf zeggen. Volgens Wagenaar is Voorhoeve hiermee verantwoordelijk voor de dood van meer dan 8000 moslims, vermoord door de Serviërs. 

Volgens Frank Westerman, auteur van 'Sebrenica, het zwarte scenario’ en zelf twee keer aanwezig in de omsingelde enclave, is de actieve rol van Nederland en daarmee Voorhoeve een oud verhaal dat allang beschreven is in het NIOD-rapport. Dit rapport verscheen in 2001 en handelde over de gebeurtenissen rond de val van Sebrenica. In onze uitzending reageert oud-minister Joris Voorhoeve op het hoe en waarom rond de luchtsteun en spreken we met Frank Westerman over de ophef.

Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag spreken we met oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar, met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve en met de toenmalige voorzitter van de parlementaire enquête Bert Bakker.

Het logboek in het verslag van Enquêterapport Parlementaire Enquête Srebrenica toont de aanvragen voor luchtsteun, inclusief tijden. (Pag 190-191)