Een bijzondere tentoonstelling opent vandaag de deuren in Potocari, het voormalige hoofdkwartier van de Nederlandse troepenmacht in Srebrenica. Op 11 juli 1995 richtten Servische troepen er een massaslachting aan onder meer dan 8000 Bosnische mannen.

Het is een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse krijgsgeschiedenis, terwijl de enclave onder bescherming stond van Nederlandse blauwhelmen. Die stonden uiteindelijk machteloos tegenover een Servische overmacht onder leiding van Ratko Mladic. Luchtsteun van bondgenoten bleef uit.

Samen met nabestaanden en ex-militairen hebben Kamp Westerbork, vredesbeweging Pax en het Potocari Memorial Centre de tentoonstelling gemaakt. Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community laat foto’s zien, video’s en persoonlijke herinneringen van de aanloop, het drama en de nasleep.

Toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve is vandaag te gast in Radio EenVandaag. Met hem blikken we vandaag terug op misschien wel een van de grootste drama's uit de Nederlandse geschiedenis.