Luchtvaartmaatschappijen moeten hun klanten informatie gaan verstrekken over de vliegroutes die zij afleggen. Daarvoor pleit topman Will van den Hoogen van Nederlands grootste reisorganisatie D-Reizen/VX in EenVandaag.

Reizigers hebben volgens hem het recht een eigen afweging te maken over de vraag of zij over conflictgebieden willen vliegen. Van den Hoogen gaat het voorstel inbrengen in het bestuur van de ANVR, de koepel van reisorganisaties.

Volgens Van den Hoogen is het niet meer dan logisch dat luchtvaartmaatschappijen, naast gegevens over tarieven, vliegtuigstoelen en beenruimte, ook informatie gaan verstrekken over de route die ze afleggen. ,,Op dit moment is dat een zeer actuele vraag: waar vlieg ik overheen? Daar moeten we aan gaan voldoen.” Van den Hoogen gaat zijn pleidooi inbrengen in het bestuur van reisbrancheorganisatie ANVR, en wil daarover ook in gesprek met buurlanden.

Terughoudend

De brancheorganisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen reageert in EenVandaag terughoudend op het voorstel. Volgens directeur Athar Husain Khan van de Association of European Airlines (AEA) is het praktisch amper uitvoerbaar om openheid van zaken te geven over vliegroutes. Welke route een luchtvaartmaatschappij verkiest hangt van zoveel factoren af, dat er niet vooraf per vlucht kan worden voorspeld hoe er wordt gevlogen. ,,Een maatschappij die vijf keer op een dag van Amsterdam naar Los Angeles vliegt neemt vijf keer een andere route”, aldus Khan. Wel denkt de AEA dat het mogelijk is dat vliegmaatschappijen vermelden welke landen of gebieden ze mijden.

Luchtruim

AEA-directeur Khan pleit naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17 voor nieuwe, internationale criteria over wanneer een luchtruim wel of niet veilig is. Volgens hem kunnen vliegmaatschappijen nu niet controleren wat de afweging van een land is om een luchtruim veilig te verklaren. ,, Het is nu onduidelijk welke criteria landen hanteren om hun luchtruim te veilig verklaren. Dat moet objectiveerbaar en transparanter worden.”

Uitzending

EenVandaag spreekt met Van den Hoogen, Khan met luchtvaartexpert Benno Baksteen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.