In plaats van dat het langzaam beter wordt voor longcovidpatiënten, wordt de onzekerheid alleen maar groter. De wachtlijst bij het UWV is enorm, poli's sluiten en C-support krijgt nog dagelijks nieuwe meldingen. Joris (44) wacht al maanden op een keuring.

Uitkeringsinstantie UWV hoort iemand die ziek thuiszit binnen 2 jaar te keuren voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Nu dat niet lukt, staat het leven van duizenden mensen in de wacht. Over hoeveel mensen het precies gaat, kan het UWV niet zeggen.

info

50 procent volledig arbeidsongeschikt

Iemand komt in aanmerking voor een WIA-uitkering als hij of zij minimaal 35 procent minder kan werken. In 2022 keurde het UWV 1.883 mensen met longcovidklachten. De klachten lopen uiteen van chronische vermoeidheid tot constante pijn en alzheimer-achtige symptomen. In 83 procent van de keuringen werd een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) toegekend.

Van die groep werd 24 procent deels afgekeurd. Het merendeel, 50 procent, is volledig arbeidsongeschikt verklaard. Deze groep zal later herkeurd worden. Er is ook een groep longcovidpatiënten, 9 procent, die volledig én permanent werd afgekeurd. Een derde van de mensen die afgekeurd werden werkte in de zorg.

Niet weten waar je aan toe bent

Het leven van de 44-jarige Joris Caulil uit Berkel-Enschot staat al 2 jaar stil na een coronabesmetting. Hij was commercieel directeur bij een meubelzaak, maar moest noodgedwongen stoppen met werken.

"Ik heb een aanvraag gedaan voor een WIA-uitkering, omdat ik 2 jaar ziek ben. Ik heb vervolgens bericht gekregen dat ze niets kunnen doen om dat binnen 8 weken te voltooien. Dat geeft veel onzekerheid. Je mist al heel veel perspectief. En ook hierbij laat het alleen maar langer op zich wachten. Je weet niet waar je aan toe bent."

Bekijk ook

Gezinsleven

Ondertussen heeft long covid ook een grote impact op Caulils gezinsleven. Hij is snel overprikkeld, chronisch vermoeid en heeft na korte inspanning veel pijn in zijn benen. Caulil en zijn vrouw hebben drie kinderen van 8, 11 en 13 jaar oud. Een groot deel van het gezinsleven rust nu op de schouders van zijn vrouw.

Tot zijn verdriet kan hij het gezinsleven maar op halve kracht meemaken. "Ik heb nog steeds last van overprikkeling en kan bijvoorbeeld weinig hebben van de kinderen, terwijl ze gewoon lief, leuk en enthousiast zijn. Dat maakt het heel moeilijk om samen te leven."

Zorgen over wachtlijsten

Voor patiënten met long covid is er nazorgorganisatie C-support. "Er zijn ruim 20.000 mensen met long covid verbonden aan C-support. Nog altijd komen daar maandelijks 800 tot 1.000 nieuwe patiënten bij."

Adviseurs van C-support spreken met patiënten die al 9 maanden wachten op een keuring. De nazorgorganisatie is bang dat de wachtlijst voor keuringen van het UWV alleen maar langer wordt.

Veel mensen die last hebben van long covid moeten lang wachten op een keuring om zo een uitkering te krijgen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.