Nederland, Australië en Oekraïne zijn bezig met een resolutie voor een bewapende VN-politiemissie op de rampplek in Oekraïne. Maar wat staat een internationale politiemacht te wachten? In de studio een gesprek met oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

De missie van politieagenten en militairen moet het gebied van de ramp veiligstellen zodat onderzoekers veilig hun werk kunnen doen. De ministerraad kwam gisteravond bij elkaar in een spoedoverleg. Volgens de Volkskrant voert het kabinet een lobby om honderden internationale militairen en forensische politie-experts naar de rampplek te sturen. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is vanmorgen samen met zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop in Kiev aangekomen om te praten over de vliegramp en de gevolgen. Bij het vliegtuigongeluk kwamen ook 37 Australiërs om het leven.

Australische agenten

De Australische premier Tony Abbott heeft vandaag gezegd dat 50 agenten op weg zijn naar Londen. Zij zullen daar verblijven in afwachting van de mogelijke komst van een internationale gewapende missie ter beveiliging van de rampplek.

In EenVandaag een gesprek over de mogelijke missie met oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en defensiespecialist Christ Klep.

Ook spreken we met journalist Joost Bosman, die vandaag nog op de rampplek was.

update
clock 24-07-2014 12:06

'Toename stroom wapens naar Oekraïne'

Volgens een NAVO-medewerker vervoert Rusland nog steeds wapens naar Oekraïne. De hoeveelheid hiervan zou bovendien toenemen, zegt de medewerker, die anoniem wil blijven.

'We hebben een toename gezien van de levering van wapens vanuit Rusland naar Oekraïne in de afgelopen weken. Sinds het neerhalen van de MH17 blijven we zien dat er wapens vanuit Rusland naar Oekraïne worden vervoerd. Dit baart ons zorgen', aldus de medewerker tegenover EenVandaag.

update
clock 24-07-2014 15:21

'Kabinet komt met brief over politiemissie'

Het kabinet stuurt vermoedelijk nog voor het debat over de vliegramp morgen in de Tweede Kamer een zogeheten notificatiebrief naar Kamerleden. Dat meldden ingewijden vandaag. In zo'n schrijven laat het kabinet weten de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan een missie te onderzoeken. Het is bijna altijd de voorbode van de daadwerkelijke deelname aan een missie.

update
clock 24-07-2014 21:04

Dick Berlijn: toestemming Rusland voor politiemissie nodig

Oud-bevelhebber Dick Berlijn wil dat er steun wordt gezocht bij Rusland voor een missie in Oost-Oekraïne. Dat zei hij donderdagavond in EenVandaag. Berlijn wijst op de onvoorspelbaarheid van de separatisten in de regio en vindt dat er daarom brede steun moet worden gevonden, ook bij Rusland. Dat land kan de rebellen tot rust manen. "Dan kan je relatief licht het gebied in".Dick Berlijn wil daarnaast dat de politiek en het leger ervoor zorgen dat alle risico's van een missie in Oekraïne goed in kaart worden gebracht. "Stel dat ze gegijzeld worden? Hoe krijgen we ze er dan uit? Zijn er bijvoorbeeld helikopters bij de hand?"MissieHet Nederlandse kabinet werkt momenteel aan een missie naar de rampplek in Oost-Oekraïne. Deze missie, waarbij Nederland en Australië waarschijnlijk de leiding nemen, moet het voor experts mogelijk maken om onderzoek te doen naar de oorzaak van de ramp. Ook kunnen er dan persoonlijke bezittingen worden veiliggesteld en mogelijk naar slachtoffers worden gezocht.Rusland moreel verantwoordelijkHet gebied waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorige week donderdag neerstortte is in handen van pro-Russische separatisten, die niet meer bij Oekraïne willen horen. In het gebied wordt hard gevochten tussen het Oekraïense leger en de rebellen. Op enkele kilometers van de rampplek werden woensdag nog twee toestellen van het Oekraïense leger neergehaald. Berlijn vindt dat Rusland hier ook blaam treft. "Ik ben van mening dat je het beestje bij de naam moet noemen. Ze zijn moreel verantwoordelijk voor wat er in Oost-Oekraine is gebeurd." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.