Brunches, diners en borrels: tijdens de kerstdagen wordt er volop gegeten én geproost. We vroegen zo'n 2100 jongeren naar hun drinkgedrag tijdens deze feestdagen.

Vier op de tien (40 procent) jonge mensen (16-34 jaar) die wel eens alcohol gebruiken, drinken tijdens de kerstdagen meer alcohol dan normaal. Volgens hen komt dat vooral omdat ze de nodige alcoholische versnaperingen krijgen aangeboden door familie en vrienden. Ook vinden ze het lekker en gezellig om tijdens de feestdagen een glaasje te drinken.

Vol wijnglas

"Ik houd van een goed glas wijn bij het kerstdiner", schrijft een jongere. "Daarna borrelen we nog lekker na met een likeurtje." Iemand anders vertelt:"Het is bijna lastig om niet te drinken. Bij mijn familie wordt mijn wijnglas constant bijgeschonken als ik niet oplet."

Toch zeggen zes op de tien (58 procent) jongeren dat ze met kerst niet meer drinken dan ze normaal doen. Ze vinden het niet nodig om meer alcohol te nuttigen, zijn de Bob of moeten werken met kerstmis.

Ruzie aan de kersttafel

Ook zijn er jongeren die bewust minder drinken omdat ze zich bij hun familie goed willen gedragen. "Vorig jaar met kerst kregen mijn vriend en ik ruzie toen we bij mijn schoonouders waren. We hadden allebei te diep in het glaasje gekeken. Dit jaar gaan we het anders doen en proberen we te letten op ons drinkgedrag."

Een ander: "Tijdens de kerstdagen houd ik het 'netjes'. Je bent nu eenmaal gezellig bij je familie. Oud en nieuw vier ik met vrienden. Dat is meer een zuipfeest."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 29 november tot en met 3 december, deden 2143 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.