Het mag niet meer, maar voor de coronacrisis deden we het volop. Tijdens feestdagen, bij begroeten of bij afscheid nemen: zoenen. En er zijn flink wat zoenen die de geschiedenis hebben gehaald. We halen de harten op met deze historische kussen.

Madonna en Britney Spears

Christina
Bron: AFP
Een oplettende fotograaf legde het moment met Christina Aguilera wél vast

Radio-dj Giel Beelen van Veronica, straks NPO Radio 2, kan zich het nog herinneren als de dag van gisteren. In 2003 zoenden Britney Spears en Madonna. "Dit was waanzinnig. De nieuwe Queen of Pop ging optreden met de oude Queen of Pop. En toen ineens kwam daar die zoen. En ook heel lang." Zeker in 2003 was deze kus opmerkelijker dan dat hij misschien nu zou zijn. "Je zie het nu gelukkig regelmatig, maar toen in 2003 was het echt nog wel een ding. Het ging de hele wereld over, ook in homofobe landen. Dat was waanzinnig."

De meningen zijn verdeeld over of de kus afgesproken zou zijn. Beelen is er van overtuigd dat de cameramensen en de mensen van de regie van niks wisten. "Veel mensen weten dit niet, maar Christina Aguilera was er ook bij en die heeft ook nog even gezoend met Madonna. De camera's waren op dat moment gericht op het gezicht van Justin Timberlake, de kersverse ex van Britney Spears, om zijn reactie te filmen. Daardoor is die kus tussen Madonna en Christina dus niet in beeld gekomen." De dames wilden duidelijk een boodschap overbrengen. "Het feit dat we het er nu nog over hebben maakt duidelijk dat het voor opschudding heeft gezorgd, en dat is alleen maar heel erg goed."

De kus van Parijs: Le baiser de l'Hotel de Ville

Le baiser de l'Hotel de Ville van Robert Doisneau
Bron: Robert Doisneau, via Flickr
Le baiser de l'Hotel de Ville van Robert Doisneau

Een bekend kiekje: twee zoenende mensen voor het stadhuis van Parijs. "Het is heel gerafineerd gefotografeerd. Er is veel beweging, je ziet auto's en voetgangers voorbij komen", zegt fotograaf Hans Aarsman over deze foto van Robert Doisneau. Volgens Aarsman lijkt de foto heel spontaan te zijn genomen, maar de kus is wel degelijk in scène gezet.

"Doisneau kreeg een opdracht van het tijdschrift Life, of hij zoenende mensen op straat in Parijs wilde fotograferen", vertelt Aarsman. Volgens hem zat Doisneau op een terrasje, toen hij een verliefd stel voorbij zag lopen. Ze waren allebei acteur in opleiding en wilden wel meewerken. Doisneau ging met het stel een stukje wandelen en fotografeerde ze op allerlei plekken in Parijs.

Er bestaan meerdere foto's van kussende stellen. Waarom is deze zo bekend geworden? "Er is een poster van gemaakt en de foto kwam nog in een Frans magazine te staan. Toen begon het echt te lopen", vertelt Aarsman. "Veel vrouwen claimden dat zij het waren op de foto."

De 3,5 minuten-durende filmkus in 1946

Cary Grant en Ingrid Bergman in Notorious
Bron: Wikimedia Commons
Cary Grant en Ingrid Bergman in Notorious

Veel filmkussen zijn beroemd of berucht, maar die tussen Cary Grant en Ingrid Bergman uit de film Notorious is legendarisch. Een kus mocht in die tijd niet langer dan 3 seconden in beeld en de regisseur Alfred Hitchcock brak dan ook op subtiele wijze de heersende fatsoensregels. "Er zit een fantastische opbouw in", zegt filmjournalist Floortje Smit. "Telkens gingen na 3 seconden de monden van elkaar af. Tussen het zoenen door werd er aan een oorlel geknabbeld, werd er over kip gesproken, of liepen ze door het appartement. Heel sexy."

Toen was deze kus bijzonder, maar sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn vrijwel alle filmkussen bijzonder. "Er zijn momenteel veel regels rond opnames. Acteurs worden getest voordat ze interactie met elkaar hebben", vertelt Smit. Maar het blijft een gevaar. Voor de acteurs zelf, maar ook voor de productie. Smit denkt dan ook dat we de komende jaren veel minder films met kussen gaan zien. "Ik vermoed dat ze om zo'n kus heen gaan werken."

Erich Honecker en Leonid Brezjnev

De kus op de Berlijnse Muur
Bron: ANP
De kus op de Berlijnse Muur
lesbos

Iedereen die in Berlijn is geweest kent deze kus waarschijnlijk, want hij staat nog prominent op de resten van de Berlijnse Muur: de kus van Erich Honecker van de DDR en Leonid Brezjnev van de Sovjet-Unie in 1979.

"Brezjnev kuste collega-leiders graag en veel", zegt Rusland-kenner Helga Salemon. Maar niet iedereen was ervan gediend. "Naar verluidt was dit de reden dat Fidel Castro altijd een sigaar tussen de tanden geklemd hield, en ook Nicolae Ceausescu, voormalig president van Roemenië, weerde hem echt af." De DDR bestond 30 jaar in 1979, reden voor een feest met alles erop eraan: klaroengeschal, parades, tanks en dus ook een hartelijke kus voor DDR-leider Erich Honecker van Leonid Brezjnev.