Kiezers van de regeringspartijen zijn tevredener over het kabinet dan vorig jaar: 62 procent heeft nu vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Oppositiepartijen doen het minder goed doen dan een jaar geleden volgens hun eigen kiezers.

Aan het Prinsjesdagonderzoek deden ruim 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het gemiddelde rapportcijfer voor het kabinet stijgt dit jaar naar een 5,0. Vorig jaar was dat nog een 4,5. De achterban van de oppositie staat nog steeds heel kritisch tegenover de ministersploeg. Zij hebben de indruk dat ze er ondanks mooie beloften niets in koopkracht op vooruit gaan.

Kiezers coalitie hebben meer vertrouwen

De kiezers van de regeringspartijen zijn positiever gaan denken over het kabinet Rutte III. In 2018 was het vertrouwen onder de achterban van CDA (34 procent), D66 (47 procent) en CU (43 procent) opvallend laag. Ook zij voelden het economisch herstel niet en de dividendbelasting lag hen zwaar op de maag.

Bij D66- en ChristenUnie stemmers is het vertrouwen nu weer terug (respectievelijk 67 en 64 procent). Ze waarderen het dat de vier regeringspartijen ondanks hun inhoudelijke verschillen dit jaar veel voor elkaar kregen, zoals het pensioenakkoord en het klimaatakkoord.

Ze zetten het landsbelang boven het partijbelang.

'CDA onzichtbaar'

De achterban van de VVD is onverminderd positief over het kabinet. Net als vorig jaar heeft 70 procent vertrouwen. Alleen bij de CDA-kiezers blijft het vertrouwen achter (42 procent).

Hun kritiek richt zich niet zozeer op het kabinet, maar meer op de rol van het CDA daarin. "We zijn totaal onzichtbaar, zeker nu Buma weg is", zegt iemand. Velen missen het CDA-geluid in het kabinet.

Gijs Rademaker van het Opiniepanel en politiek commentator Joost Vullings blikken vooruit op Prinsjesdag. Hoe staan de partijen ervoor en wat worden de thema's van het komende jaar?

Stemmers oppositie minder tevreden over hun partij

In het onderzoek werd aan de kiezers van alle politieke partijen gevraagd hoe zij vinden dat hun partij het nu doet. Voor VVD, CDA, D66 en CU is meer waardering dan vorig jaar. Bij de grote oppositiepartijen is de tevredenheid juist gedaald.

Interne problemen bij Forum, maar ook bij GroenLinks en de SP, verloren verkiezingen bij PVV en de SP, zorgen voor lagere cijfers. Uitzondering is de PvdA: daar zijn de kiezers juist positiever over geworden.

Asscher oppositieleider

Het toegenomen vertrouwen in de PvdA is ook terug te zien in de waardering voor Asscher. Hij wordt dit jaar tot oppositieleider gekozen met 18 procent van de stemmen. Asscher oogst waardering omdat hij niet zo populistisch is als andere oppositieleiders en omdat hij met de PvdA een constructieve oppositie voert, bv bij het pensioenakkoord.

Wel is het verschil met Klaver, de oppositieleider van 2018 miniem (17 procent). Baudet is derde (10 procent). Veel mensen weten niet wie oppositieleider is (43 procent).

Lees ook

Meer waardering voor kabinet bij Prinsjesdag
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 5 tot en met 9 september 2019. Aan het onderzoek deden 22627 leden van het EenVandaag Opiniepanel meegedaan. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.