Terwijl het kabinet Rutte II dit jaar met een positieve begroting komt, is de sfeer in het land pessimistisch. Zeven op de tien (70%) zien de toekomst van Nederland somber in, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 mensen.

Veelgenoemd worden de harde bezuinigingen op terreinen als zorg. Maar juist ook de verdeeldheid in de samenleving, de Nederlandse identiteit die onder druk staat door de komst van vluchtelingen en de islamisering baren zorgen. De missie ‘bruggen slaan’ van het kabinet lijkt hiermee mislukt. 

Veel mensen verwijten het kabinet dat het geen duidelijk antwoord of visie heeft op de toenemende spanningen in de samenleving: ‘Als er niet snel iets verandert bestaat het Nederland waar we trots op zijn over een aantal jaren niet meer en worden Nederlanders vreemdeling in eigen land.’ 

Vertrouwen in kabinet nog geen kwart

Het vertrouwen in de ministersploeg van Rutte II is hetzelfde als een jaar geleden: 23 procent. Vergeleken met landen als Engeland (41%) en Duitsland (44%) is dat niet hoog. Met name op de terreinen gezondheidszorg, vluchtelingen en pensioenen heeft het kabinet het volgens de deelnemers aan het onderzoek laten afweten. Op de vraag wat de ploeg van Rutte goed heeft aangepakt, eindigt ‘weet niet’ ruim bovenaan. Mensen zien weinig verbetering op de arbeidsmarkt en woningmarkt ten opzichte van vorig jaar. Terwijl ze zien dat de economie aantrekt, voelen ze dat neit in hun eigen portemonnee: volgens 7% is het eigen huishouden er financieel op vooruit gegaan, maar volgens een kwart (24%) is het juist minder geworden.

Rutte op plek 6, vertrouwen in Van der Steur op dieptepunt

Van de ministers krijgen Dijsselbloem (49% vertrouwen) en Hennis (43% vertrouwen) de hoogste waardering. Premier Rutte eindigt van alle ministers op een zesde plaats. Zijn imago heeft dit jaar een flinke deuk opgelopen. Veelgenoemde termen zijn ‘leugenaar’ en ‘onbetrouwbaar’. Minister Van der Steur is dit jaar de grootste daler en zakt met maar liefst met 17 procent ten opzichte van vorig jaar; nog nooit peilde EenVandaag zo weinig vertrouwen in een minister (8%). Volgens respondenten informeert hij de Kamer onvolledig en heeft hij zijn ministerie niet onder controle. 

Verkiezingsthema’s

EenVandaag heeft alle deelnemers ook gevraagd wat in deze verkiezingscampagne het belangrijkste thema zou moeten worden. Bovenaan staat gezondheidszorg: mensen vinden dat hier de afgelopen jaren teveel op bezuinigd is en hekelen de marktwerking in de zorg. Naast terrorisme en verdeeldheid in de samenleving noemen veel respondenten ook werkgelegenheid en onderwijs. Juist deze terreinen zijn in de ogen van de deelnemers hard getroffen, maar worden gezien als randvoorwaarden voor een goed functionerende samenleving.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in EenVandaag (18:15 uur, NPO 1). Morgen schuift Mariëlle Koekenbier tussen 12:00 en 18:30 uur live aan bij Radio 1 vanuit Den Haag om de uitslagen toe te lichten. Premier Rutte zal morgenavond vanuit het torentje reageren op de uitkomsten van dit onderzoek, in gesprek met presentator Pieter-Jan Hagens.

Een uitgebreide rapportage van het onderzoek kunt u hier vinden

Over dit onderzoek

De resultaten in deze rapportage komen uit twee onderzoeken. Aan het eerste onderzoek, gehouden van 8 tot en met 14 september, deden 21.650 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Dit onderzoek ging over het vertrouwen in het kabinet, de ministers en de Nederlandse samenleving.

Het tweede onderzoek vond plaats van 14 tot en met 19 september 2016, hieraan deden 20.372 leden mee. Dit onderzoek ging over vertrouwen in partijleiders en verkiezingsthema’s. Beide onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.