De VVD maakt deze maand een flinke val in De Peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. De partij van Mark Rutte verliest maar liefst zeven zetels.

Ook coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie verliezen. De partijen zakken elk twee zetels en staan nu op respectievelijk twaalf en vijf zetels. Het CDA wint drie zetels en staat daarmee op achttien. Verder op rechts profiteren de PVV, FVD en 50PLUS van het verlies van de VVD.

info

De hele uitslag is als volgt:

VVD 27 (-7)
PVV 18 (+2)
CDA 18 (+3)
D66 12 (-2)
GL 16 (+2)
SP 8
PvdA 13 (-2)
CU 5 (-2)
PvdD 6 (+2)
50P 8 (+2)
SGP 3
DENK 2
FVD 14 (+2)

'Terug naar 100' niet enige reden

Dat het kabinet de maximumsnelheid in Nederland overdag terugbrengt naar 100 kilometer per uur, is niet de enige reden voor het verlies van de VVD. De helft (47 procent) van de VVD-kiezers vindt het weliswaar een slechte maatregel, maar twee derde (66 procent) heeft er wel begrip voor dat het kabinet deze beslissing neemt om de bouwsector ruimte te geven. Vooral de rechtse kiezers zijn teleurgesteld in de koers van de partij en trekken daarom naar andere partijen. Gijs Rademaker legt in zijn blog uit waarom kiezers weglopen bij de VVD.

Lees ook

Gijs Rademaker presenteert de resultaten van de zetelpeiling.
Zetelpeiling graphic
Bron: EenVandaag
Zetelpeiling november
info

Over het onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1018 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 22 tot en met 25 november 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden van 22 tot en met 25 november 2019. Er deden 4000 mensen mee die bij de verkiezingen in 2017 op de VVD hebben gestemd.

Het was een lastige maand voor de VVD.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.