Van alle ministers in het kabinet Rutte III krijgt Wopke Hoekstra het meeste vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Mark Rutte eindigt dit jaar als tweede.

Zeven op de tien deelnemers (69 procent) hebben vertrouwen in de minister van Financiën. Veel mensen omschrijven hem als 'kundig'. Ook vinden ze dat hij taaie kost duidelijk kan overbrengen. Iemand schrijft: "Hij geeft de indruk zijn dossiers te kennen en kan zijn beslissingen begrijpelijk toelichten." Wel wordt hij door meerdere panelleden omschreven als 'degelijk' en 'saai'. "Maar ja, dat hoort bij een minister van Financiën."

Lees ook

KLM

Vorig jaar was Hoekstra ook de meest populaire minister. Toen had 51 procent vertrouwen in hem, nu is daar bijna 20 procent bijgekomen.

Toch is niet iedereen alleen positief. Voor veel mensen is het grote minpunt van de minister dat hij miljarden heeft uitgegeven aan de steun voor KLM: "Het lijkt daardoor een beetje alsof hij niet doorheeft wat er speelt onder de gewone mensen, zonde", zegt een deelnemer.

Lees ook

'Premier voor alle Nederlanders'

Mark Rutte eindigt dit jaar op de tweede plek. De helft (53 procent) heeft vertrouwen in de minister-president. Niet eerder noteerde de premier zo'n hoge positie in deze lijst. Veel mensen vinden het knap dat onder zijn leiderschap de coalitie van vier partijen al jaren bijeen blijft. Maar hij wordt vooral geprezen omdat hij Nederland "als een echte leider door de coronacrisis loodst".

Eerder werd Mark Rutte door veel mensen vooral gezien als iemand die opkwam voor de belangen van VVD-kiezers. In 2018 vond bijna driekwart dat. Dat beeld is dit jaar gekanteld. De grootste groep, 47 procent, vindt Rutte nu vooral een premier voor alle Nederlanders, vier op de tien (42 procent) vinden nog dat hij vooral een VVD-leider is.

info

De totale uitslag

 1. Wopke Hoekstra (Financiën): 69%
 2. Mark Rutte (Minister-president): 53%
 3. Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): 48%
 4. Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): 47%
 5. Stef Blok (Buitenlandse Zaken): 43%
 6. Hugo De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): 42%
 7. Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 41%
 8. Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid): 37%
 9. Carola Schouten (Landbouw): 35%
 10. Ank Bijleveld (Defensie): 33%
 11. Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) : 33%
 12. Eric Wiebes (Economische Zaken): 31%
 13. Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): 23%
 14. Sander Dekker (Rechtsbescherming): 23%
 15. Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken): 22%
 16. Tamara van Ark (Medische Zorg): 21%

Koolmees het 'gezicht van de steunpakketten'

Wouter Koolmees viel vorig jaar nog buiten de top tien, maar eindigt dit jaar als derde. Bijna de helft, 48 procent, heeft vertrouwen in de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die wordt gezien als hét gezicht van de steunpakketten. Ook wordt hij vaak omschreven als 'harde werker', vooral in relatie tot het Pensioenakkoord.

Op bijna gelijke hoogte staat minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob (47 procent). Vorig jaar stond hij op de derde plek. Dit jaar wordt er ook bij hem gerefereerd aan zijn rol in de coronacrisis. Veel mensen denken dat hij met scholen nu een van de meest lastige portefeuilles heeft, maar hebben het gevoel dat hij naar eer en geweten handelt. Wel mag hij van veel deelnemers wat meer op de voorgrond treden: "Hij zal wel goed zijn, maar het is wel een beetje een grijze muis."

Schouten grote daler

De andere ChristenUnie minister, Carola Schouten, werd vorig jaar nog tweede. Toen had de helft (48 procent) vertrouwen in haar, nu is er nog een derde (35 procent) over. Daarmee is ze naar de negende plek gezakt.

Veel mensen schrijven dat ze haar niet benijden, maar dat ze steken laat vallen: "Het is natuurlijk een hele kluif om dit ministerie en de vele veranderingen die hier nodig zijn in goede banen te leiden. Maar ze komt dit jaar niet krachtig over, draait eerder gemaakte beslissingen terug. Dat verzwakt haar positie."

Ferdinand Grapperhaus staat vlak boven Schouten. In hem heeft, na het debat over zijn bruiloft, 37 procent vertrouwen.

Nieuwe lijsttrekkers Kaag en De Jonge

In minister van Handel Sigrid Kaag had vorig jaar nog een derde (33 procent) vertrouwen. Ze stijgt, nu ze lijsttrekker is van D66, naar 41 procent. In die andere nieuwe lijsttrekker, Hugo de Jonge van het CDA, blijft het vertrouwen gelijk. Net als vorig jaar heeft 42 procent vertrouwen in de minister van Volksgezondheid.

Tamara van Ark, die Bruno Bruins opvolgde als minister voor Medische Zorg, eindigt onderaan. Zij is bij veel mensen nog onbekend. Ook minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren eindigt laag. Over haar schrijven mensen dat het lijkt of ze er vooral voor zichzelf zit, omdat het referendum is afgeschaft en ze een aangenomen motie tegen huurverhoging naast zich neerlegde.

Lees ook

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) onder het EenVandaag Opiniepanel is gehouden van 9 tot en met 11 september 2020. Aan het onderzoek deden 20.430 leden mee. Het is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.