De meeste mensen (57 procent) vinden dat de Nederlandse regering zich de afgelopen jaren over het algemeen goed heeft opgesteld in de ontwikkelingen rond de MH17-ramp.

Veel mensen denken dat het kabinet de afgelopen 5 jaar achter de schermen zijn best heeft gedaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 21.000 leden van het Opiniepanel.

Aansprakelijk stellen een goede zaak

Ook het feit dat Nederland Rusland aansprakelijk heeft gesteld voor het neerhalen van het vliegtuig, kan op steun rekenen: zeven op de tien (71 procent) vinden dat een goede zaak.

Lees ook

Toch is er ook kritiek op het kabinet en premier Rutte. Zo hebben sommige mensen het gevoel dat economische belangen een te zware rol spelen als het gaat om de aanpak van Rusland.

Verdachten

Naast het traject van staatsaansprakelijkheid heeft het Joint Investigation Team (JIT) de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ramp met de MH17 en de opsporing en vervolging van de daders. In het JIT werken Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne samen.

Onlangs maakte het JIT bekend dat het Nederlandse Openbaar Minsterie vier verdachten gaat vervolgen voor moord. Het proces begint in maart 2020. Het gaat om drie Russen met een militair verleden (Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Oleg Pulatov) en een Oekraïner (Leonid Kharchenko). Tweederde is tevreden dat deze vier mensen nu als eersten worden aangeklaagd.

Proces ook zinvol zonder verdachten in de zaal

De verdachten komen waarschijnlijk niet opdagen bij het strafproces. Rusland ontkent tot dusverre elke betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig en Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Rusland en Oekraïne.

Als de verdachten niet aanwezig zijn, moet het proces wel gewoon doorgaan, vinden de meesten. 55 procent vindt het proces nog steeds zinvol, ook als de verdachten niet in de zaal zitten.

Twijfels over veroordeling

De deelnemers hebben wel twijfels over een goede afloop van het proces: een kwart (28 procent) gelooft in een veroordeling, maar 63 procent heeft daar geen vertrouwen in.

Ook deden we een speciaal onderzoek onder 135 nabestaanden in samenwerking met de Stichting Vliegramp MH17. De ondervraagde nabestaanden hebben meer vertrouwen in de uitkomst van het proces: driekwart van de ondervraagde nabestaanden (75 procent) heeft er vertrouwen in dat de daders ook echt door de rechtbank veroordeeld worden.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 8 en 9 juli 2019. Aan het onderzoek hebben 21.087 leden van het EenVandaag Opiniepanel meegedaan. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.