55 procent van de Russen vindt dat nabestaanden van de MH17-ramp smartengeld moeten krijgen als uit onderzoek blijkt dat Rusland schuldig is aan de crash. Dat blijkt uit opinieonderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada in Rusland.

"Die uitkomst is opmerkelijk", zegt Laura Starink van kennisplatform Raam op Rusland. "De Russische regering heeft altijd iedere betrokkenheid bij het neerschieten van vlucht MH17 ontkend en de verhoudingen tussen Rusland en Nederland zijn al lange tijd gespannen. Dit onderzoek toont aan dat burgers er toch anders instaan dat de Russische regering."

Angst om afgeluisterd te worden

Het onderzoek gebeurde in opdracht van de Universiteit Leiden en Raam op Rusland. Het is de eerste keer dat de mening van de Russische burger over Nederland is onderzocht.

De enquêteurs kwamen bij de mensen thuis om te voorkomen dat er geen eerlijke antwoorden werden gegeven, uit angst om telefonisch afgeluisterd te worden.

Lees ook

Verschil tussen staat en burger

Piet Ploeg is voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij is blij met het onderzoek naar de mening van Russische burgers. "Je merkt dat er verschil is tussen wat de staat vindt en wat de burgers vinden. Er is een voorzichtige kentering te zien in wie zij schuldig achten."

Moskou heeft veel desinformatie verspreid over de ramp. Daarom is de vraag wie is de schuldige is van de ramp voor een kwart van de Russen 'moeilijk te zeggen'. Nog steeds is een meerderheid van de Russen overtuigd dat het Oekraïense leger de schuldige is. Toch groeit het aantal Russen dat het eigen leger, Russische vrijwilligers of pro-Russische rebellen aanwijst als de daders. Vijf jaar geleden wees 2 procent hen als de schuldigen aan, nu is dat 10 procent.

Lees ook

'Eerst zien, dan geloven'

Ploeg vindt het 'goed en logisch' als er smartengeld uitgekeerd zal worden. Al weet hij dat het nog jaren zal duren voor er een onherroepelijke uitspraak komt en het tot smartengeld zou kunnen komen. "Eerst zien, dan geloven."

Rusland weigert namelijk nog altijd verdachten uit te leveren en verwerpt de conclusies van het internationale onderzoeksteam JIT, dat vaststelde dat het wapen een Buk-raket was, afkomstig van het Russische leger. Op 9 maart begint het MH17-proces, waarvoor drie Russen en een Oekraïner zijn aangeklaagd. Die worden verdacht van moord op de 298 inzittenden. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.