Een ruime meerderheid wil dat de verkiezingen half maart doorgaan. Veel kwetsbaren en ouderen overwegen wel gebruik te maken van alternatieve stemmethodes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 35.000 leden van het Opiniepanel.

Vanwege de coronacrisis zijn er verschillende maatregelen genomen om de verkiezingen, die op woensdag 17 maart gepland staan, veilig te laten verlopen. Zo mogen 70-plussers per brief stemmen, gaan sommige stemlokalen op maandag 15 en dinsdag 16 maart al open en mag iemand door drie mensen gemachtigd worden om namens hen te stemmen. Ook worden in de stemlokalen maatregelen genomen: er mogen bijvoorbeeld niet te veel mensen binnen zijn, potloden en stemhokjes worden extra gereinigd en er zijn kuchschermen en handgel.

'Kans op besmetting in supermarkt is groter'

Een ruime meerderheid (82 procent) heeft er vertrouwen in dat er door deze maatregelen veilig gestemd kan worden, zonder besmet te raken met het coronavirus. "Als iedereen zich aan de regels houdt, moet het lukken. Het klinkt allemaal streng, er zijn wel plekken waar het minder is geregeld", zegt een panellid. Deze persoon staat niet alleen: de meeste mensen (57 procent) denken dat de kans op besmetting in een supermarkt groter is dan in het stemlokaal.

Bijna acht op de tien deelnemers (77 procent) vinden dan ook dat de verkiezingen, ondanks de coronacrisis, moeten doorgaan. 18 procent ziet liever uitstel. SP-kiezers zijn binnen die groep oververtegenwoordigd: iets vaker dan bij andere partijen hebben hun kiezers ook een kwetsbare gezondheid.

Lees ook

Veel ouderen en kwetsbaren mijden stemhokje op 17 maart

De meeste mensen die jonger zijn dan 70 jaar en niet tot een kwetsbare groep behoren, zijn van plan om gewoon op woensdag 17 maart, de reguliere verkiezingsdag, in het stemhokje te stemmen.

Dat is anders bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, van die groepen is vooralsnog een minderheid van plan om op 17 maart naar de stembus te gaan.

Lees ook

Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 14 tot en met 16 februari 2021. Aan het onderzoek deden 35.439 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.035 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 12 tot en met 15 februari 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.