Het draagvlak voor de avondklok is sterk gedaald. Hetzelfde geldt voor de groepsbeperkingen binnen en buiten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 21.000 leden van het Opiniepanel, gehouden na de persconferentie van 8 maart.

"Er is veel draagvlak voor de avondklok." Met dat argument kondigde het kabinet een nieuwe verlenging aan. Toen het kabinet de avondklok eind januari invoerde, had 63 procent daar begrip voor. En toen het kabinet die 2 weken geleden verlengde, stond 60 procent daarachter. Nu premier Rutte de avondklok wil doortrekken tot 31 maart, steunt nog 48 procent dat besluit, 45 procent doet dat niet.

Frustratie over 'loze belofte'

Het kabinet liet bij de invoering van de avondklok eind januari weten dat deze maatregel het eerste zou worden teruggetrokken als dat kon. Toch wordt het straatverbod na 21.00 uur nu voor de tweede keer verlengd. Die bijstelling is de belangrijkste reden voor het dalen van het draagvlak.

Steun avondklok door de tijd

"Het is van de zotte dat de maatregel wordt verlengd omdat mensen erachter zouden staan. Lijkt net alsof het kabinet niks beters kon verzinnen", zegt een ondervraagde in het onderzoek. Ook lijkt de 'loze belofte' slecht voor het meekrijgen van mensen in de noodzaak van de coronamaatregelen nu de eindstreep nadert. "Bij de invoering dacht ik nog: als dit maar even duurt, ben ik er wel voor. Maar na twee keer verlengen, lijkt het helemaal niet zo tijdelijk als ik dacht. Breekt Rutte straks weer deze belofte?".

Meerderheid tegen bezoekersbeperking

Ook het mogen ontvangen van maximaal één gast binnen roept steeds meer weerstand op. Het was sinds de invoering al de meest frustrerende maatregel voor mensen, maar nu noemt een meerderheid (63 procent) de verlenging een 'slechte zaak'.

Steun besluiten kabinet 8 maart

De maatregel is ingrijpend en verwarrend, zeggen mensen in het land al tijden in onderzoeken van EenVandaag. Daarbij storen mensen zich nu aan het feit dat het kabinet maar geen gehoor geeft aan de frustratie in de samenleving over deze ingrijpende maatregel. Hetzelfde geldt voor de regel dat men buiten met maximaal één ander mag samenkomen. 66 procent vindt de verlenging daarvan een slechte zaak.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Wel steun voor kleine versoepelingen

Het was vooral de toon van het kabinet die een stuk positiever was dan in andere persconferenties. Dat het kabinet positieve vooruitzichten schetste, wordt redelijk goed ontvangen. De grootste groep (52 procent) vindt het goed dat het kabinet daarop vooruitloopt. Een kwart had liever gezien dat het kabinet daar pas over was begonnen zodra dat mogelijk is.

Voor de korte termijn hadden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge slechts wat 'correcties en aanpassingen' te vergeven. Die kleine versoepelingen worden wel met open armen ontvangen. Het toelaten van meer bezoek in verpleeghuizen waar iedereen is gevaccineerd (88 procent), de mogelijkheid om met meer volwassenen buiten te sporten (80 procent) en dat meer klanten in winkels welkom zijn (89 procent) vinden mensen goed.

Houdt zich aan de coronamaatregelen

Meer mensen houden zich niet aan maatregelen

Toch zijn de versoepelingen en de positieve vooruitzichten van het kabinet niet genoeg om mensen aan te moedigen zich aan de maatregelen te houden. 57 procent vindt het moeilijker om alle regels op te volgen. 2 weken geleden zei nog 48 procent dat lastig te vinden.

En ook het aantal mensen dat zich niet aan de maatregelen houdt stijgt. Tijdenlang was er een vaste groep van maximaal 20 procent die zei dat niet te doen. Die groep is nu voor het eerst gegroeid naar 26 procent. 73 procent houdt zich wel aan de maatregelen.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 8, na de persconferentie van het kabinet, tot en met 9 maart 2021. Aan het onderzoek deden 21.294 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.