De helft (49 procent) van de mensen verwacht dat er vanuit het buitenland wordt geprobeerd om de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 te beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel.

Drie op de tien (29 procent) denken dat er waarschijnlijk of zeker geen poging tot beïnvloeding zal plaatsvinden, een vijfde (21 procent) weet het niet.

Rusland, China en Turkije

De mensen die denken dat er een poging tot buitenlandse beïnvloeding komt, noemen vooral Rusland: driekwart (76 procent) denkt dat dat land zal proberen de verkiezingen te beïnvloeden. Ook China (59 procent) en Turkije (58 procent) worden door een meerderheid genoemd. Een derde (35 procent) verwacht dat de Verenigde Staten invloed wil uitoefenen.

Het doel van die landen zou volgens de deelnemers zijn politieke partijen te versterken die achter hun handelsbelangen staan, of om te zorgen voor interne spanningen en politieke instabiliteit binnen ons land of binnen de EU. Het doel van Turkije zou volgens deelnemers zijn om Turkse Nederlanders betrokken te houden bij Turkije en de macht van de islam in Nederland te vergroten.

Kwart denkt dat beïnvloeding slaagt

De beïnvloeding zal, denken mensen, vooral online plaatsvinden. Ze noemen daarbij vooral trollen die nepnieuws verspreiden op sociale media en het verschijnen van verzonnen nieuwsberichten op sommige websites en Facebook. Van Turkije verwachten ze juist dat het land Turkse Nederlanders direct benadert, of via de moskee.

Ongeveer een kwart denkt dat de landen er ook in zullen slagen: 26 procent denkt dat de buitenlandse inmenging een groot effect zal hebben op de verkiezingsuitslag. Een even grote groep, 24 procent, denkt zelfs dat de samenstelling van de regeringscoalitie erdoor wordt beïnvloed.

Lees ook

Geen uitstel verkiezingen ondanks corona

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat de coronamaatregelen die nu in Nederland van kracht zijn, zoals het houden van 1,5 meter afstand, ook bij de verkiezingen gelden. De Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 kunnen dan doorgaan op de geplande datum, ook als het coronavirus nog in Nederland is.

Zeven op de tien (69 procent) vinden dat een goed plan. Een kwart (26 procent) vindt dat het kabinet had moeten wachten met de beslissing, bijna niemand (3 procent) is voorstander van het bij voorbaat uitstellen van de stembusgang.

Lees ook

'Stemmen per brief fraudegevoelig'

De minister onderzoekt nu een scenario waarbij mensen per brief kunnen stemmen. Bijna de helft (45 procent) is voorstander van die optie. Het zou de druk op stembureaus kunnen wegnemen en het houden van de 1,5 meter is makkelijker als daar minder mensen aanwezig zijn.

Een bijna even grote groep (40 procent) vindt het geen goed plan. Ze vrezen vooral dat het stemmen per brief fraudegevoelig is en ze zeggen dat brieven kunnen kwijtraken. Ook hebben veel mensen praktische bezwaren: mensen moeten mogelijk alsnog de deur uit om een kopie van hun paspoort te maken, ze denken dat stemmen per brief de staat meer geld kost en sommige mensen vinden het vervelend dat de verkiezingsuitslag dan later kan komen.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (PDF) onder het EenVandaag Opiniepanel is gehouden van 21 tot en met 27 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 27.366 leden mee en is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.