Van de meeste mensen die op coalitiepartijen stemmen, mag Mark Rutte opnieuw premier worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel. Onder oppositiekiezers is hier geen meerderheid voor.

Uit eerder onderzoek bleek al dat bijna alle VVD-stemmers vinden dat Mark Rutte lijsttrekker mag worden bij de verkiezingen in maart.

'Coalitiepartijen mogen weer samenwerken'

Veel VVD-, CDA-, D66- en ChristenUnie-stemmers zijn tevreden over hoe het kabinet het heeft gedaan. In de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos staat de huidige coalitie er goed voor. Eind december noteerden de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie samen 81 zetels, meer dan ze er nu in de Tweede Kamer hebben.

Tegenover de vraag of de huidige vier coalitiepartijen in een nieuw kabinet weer samen mogen regeren, staan de kiezers van alle vier de coalitiepartijen positief.

Meeste mensen kijken positief terug op Rutte III

Het kabinet Rutte III heeft bijna 3,5 jaar geregeerd. De meeste mensen (55 procent) vinden dat het kabinet het over het algemeen goed heeft gedaan. Dat ruim de helft positief terugkijkt op het kabinet, is relatief hoog vergeleken met het vorige kabinet. In 2017 gaf slechts 38 procent een positief eindoordeel over het kabinet Rutte II van VVD en PvdA.

Lees ook

Vooral mensen die nu VVD, CDA, D66 of de ChristenUnie zouden stemmen, zijn positief over de afgelopen jaren Rutte III, maar ook tweederde van de SGP-stemmers, de helft van de PvdA-stemmers en vier op de tien GroenLinks-stemmers hebben een positief eindoordeel.

Vier verschillende partijen

Deelnemers roemen vooral de inzet van het kabinet tijdens de coronacrisis, het gesloten pensioenakkoord en het economische beleid van Rutte III. Ook vinden veel mensen het knap dat vier verschillende partijen jarenlang zonder veel geruzie hebben samengewerkt.

43 procent vindt dat kabinet het slecht heeft gedaan. Zij vinden bijvoorbeeld dat het kabinet teveel beloftes doet die het niet nakomt, dat de marktwerking is doorgeslagen, of dat er te weinig aandacht is voor het klimaat.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari 2021. Aan het onderzoek deden in totaal 24.884 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.