Tweederde van de jongeren (66 procent) heeft nog nooit een vakantieliefde gehad. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2.500 deelnemers tussen de 16 en 34 jaar oud.

Door code oranje voor menig tropische bestemming, een mondkapjesplicht in bepaalde vakantielanden, gesloten discotheken en afstand moeten houden, wordt het jongeren dit jaar ook nog eens niet makkelijk gemaakt om een vakantieflirt te beginnen.

Gebroken hart

De meesten (71 procent) vinden het niet erg dat ze nooit een zomerromance hebben gehad. Ze hebben het tijdens hun vakanties niet gemist of zijn zelfs een beetje opgelucht dat een gebroken hart hen aan het einde van de trip bespaard is gebleven.

Een deelnemer: "Ik snap niet waarom mensen dagen of weken romantisch lopen te doen met iemand waarvan je weet dat je elkaar misschien nooit meer ziet."

Lees ook

Geromantiseerd beeld

Toch is er ook een groep die het gevoel heeft dat ze wat gemist hebben. Een derde van de jonge mannen (36 procent) en een vijfde van de jonge vrouwen (18 procent) vindt het jammer dat ze nooit een vakantieliefde hebben gehad.

Dat komt vooral door het beeld dat ze ervan hebben: "Het lijkt me heel romantisch en leuk, omdat je elkaar in een hele andere setting leert kennen dan tijdens het normale leven. En het is een goed verhaal voor later."

Derde had vakantieliefde

Van zeilkamp in Friesland tot de camping in Italië of jongerenvakantie in Chersonissos. Een derde (33 procent) heeft wel eens of vaker een vakantieliefde gescoord.

Bij de meesten (70 procent) duurde de romance tot het moment dat ze weer huiswaarts keerden. Een kwart (24 procent) probeerde het nog even op afstand en slechts een enkeling heeft nog steeds een relatie. Iemand vertelt: "Mijn eerste vakantieliefde ben ik uit het oog verloren. Met mijn tweede ben ik inmiddels 3 jaar getrouwd en heb ik een kindje."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 13 tot en met 25 augustus 2020, deden 2.574 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.