De meeste jonge mensen (71 procent) hebben geen last van vliegschaamte. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder mensen tussen de 16 en 34 jaar.

Slechts een op de vijf (19 procent) voelt wel een vorm van gêne als ze hun vlucht hebben geboekt. "Ik voel geen schaamte omdat ik het heel logisch vind dat ik het vliegtuig neem als ik drie keer zo goedkoop uit ben en er slechts 1-4 uur over doe om mijn bestemming te bereiken, in vergelijking met de trein of de auto", zegt een jongere.

Alternatieven

Meer deelnemers schrijven dat ze een alternatief missen om op een snelle en betaalbare manier lange afstanden te reizen naar hun vakantiebestemming. Daarnaast zeggen sommigen dat ze af en toe vliegen niet zo erg vinden, omdat ze de rest van het jaar milieubewust proberen te leven. Ook wijzen jonge mensen naar de industrie, die volgens hen nog vervuilender is dan het vliegverkeer.

Het begrip vliegschaamte komt overigens uit Zweden, daar flygskam genoemd, en gaat over het besef dat je gebruikmaakt van het vliegtuig terwijl je ook voor een minder milieubelastend alternatief had kunnen kiezen.

Alle moeite ongedaan gemaakt

Bovendien vertellen sommige deelnemers geen last te hebben van schaamte, omdat ze naar hun idee niet zo vaak vliegen. Van de jonge mensen die gemiddeld een keer per jaar voor een vakantie in het vliegtuig stappen, loopt 86 procent zonder schroom door de gate. 14 procent van deze groep geeft wel aan last te hebben van vliegschaamte.

Onder deelnemers die aangeven nooit of minder dan eens per jaar een vlucht te boeken ligt het percentage vliegschaamte hoger. Van hen geeft 35 procent aan zich opgelaten te voelen als ze vliegen. Iemand vertelt: "Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven en heb het gevoel dat een vliegreis alle moeite die ik doe weer ongedaan maakt. Daarom vlieg ik zo min mogelijk. En je hoeft niet ver weg om vakantie te ervaren. Er zoveel moois dicht bij huis."

Opvallend is dat bij deelnemers die jaarlijks twee keer of vaker vliegen voor een vakantie, het gevoel van gêne weer daalt. Van deze groep jonge mensen heeft 20 procent last van vliegschaamte.

Constant dilemma

Jonge mensen die last hebben van vliegschaamte geven vooral aan dat ze zich bewust zijn van de impact die vliegen op het milieu heeft. Toch kunnen ze vliegen soms niet vermijden of de verleiding om in het vliegtuig te stappen niet weerstaan.

"Ik had me echt voorgenomen om niet meer te vliegen. Nu heb ik het toch gedaan wegens financiële en praktische redenen. Ik schaam me ervoor dat ik zo gemakkelijk van mijn principe ben afgestapt", zegt iemand. Een ander: "Ik voel me schuldig tegenover het milieu, maar reizen is iets dat ik zo graag doe. Ik wil graag de wereld zien en ik vind dat dit mijn leven rijker maakt. Het voelt als een contant dilemma."

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 19 juni, deden 2084 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.