Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het als een taboe om erover te praten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. 

Voor Nadine (34) klinkt dit herkenbaar. Ze was lange tijd ernstig depressief en kreeg er zelfs psychotische verschijnselen bij, waardoor ze korte tijd opgenomen moest worden. "Ik denk dat het nooit zo ver was gekomen als ik eerder had durven praten. Maar ik voelde zo veel schaamte. Ik kon met niemand delen hoe ik me van binnen voelde", vertelt ze.

Nadine was in korte tijd veertig kilo afgevallen en iedereen feliciteerde haar ermee hoe goed ze er uitzag en hoe fit ze was. "Maar ik begreep niet waarom ik me niet beter en blijer voelde nu ik dit doel had bereikt. Het tegendeel was waar: ik voelde me helemaal leeg van binnen."

'Ik dacht dat ik er met mijn donkere gedachten alleen voor stond'

Jongeren en jongvolwassenen die deelnamen aan het onderzoek werd gevraagd of ze het afgelopen jaar langere tijd te maken hebben gehad met psychische klachten. Tweederde (67 procent) geeft aan last te hebben gehad van stress. Daarnaast worden ook somberheid (53 procent), slaapproblemen (45 procent), eenzaamheid (41 procent), angsten (35 procent) en depressieve gevoelens (32 procent) genoemd.

De klachten kunnen elkaar steeds meer versterken, zoals ook Nadine beschrijft: "Ik zou mezelf normaal gesproken nooit iets willen aandoen. Toch waren die hele donkere gedachten er wel. Ik schrok er heel erg van, maar kon dit met niemand delen. Ik was ervan overtuigd dat ik er helemaal alleen voor stond terwijl achteraf bleek dat dit helemaal niet zo was."

Lees ook

Les over mentale gezondheid verlaagt drempel om te praten

Nadine vindt dat er veel meer moet gebeuren om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. "Het is schokkend om te zien hoeveel jongeren met depressies of andere klachten kampen. Ik denk dat het goed zou zijn om hier op school aandacht aan te schenken, bijvoorbeeld met gerichte lessen over psychische kwetsbaarheid."

Meer jonge mensen delen die mening. Acht op de tien (82 procent) vinden dat les over mentale gezondheid een vast onderdeel moet zijn in het lespakket van middelbare scholen. Op die manier wordt voor jongeren met mentale problemen de drempel verlaagd om hierover te praten.

Lees ook

Nadine is zo ernstig depressief geweest dat ze moest worden opgenomen. Achteraf denkt ze dat eerder praten over haar psychische problemen had kunnen voorkomen dat het zo mis ging
info

Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 maart tot en met 1 april, deden 2123 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.
Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de #openup-week, die van 6 tot en met 12 april door NPO 3FM en MIND wordt georganiseerd. Samen maken ze tijdens deze week psychische klachten bespreekbaar op radio en online.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.