We hebben steeds meer zorgen dat het coronavirus naar Nederland komt. Tegelijk daalt het vertrouwen in de manier waarop de Nederlandse overheid zich hierop voorbereidt. Dit blijkt uit een nieuwe peiling van EenVandaag onder 7.000 mensen.

Bijna de helft van de ondervraagden maakt zich nu zorgen (44 procent). Twee weken geleden was dit nog maar 27 procent. De belangrijkste reden is dat het virus door de uitbraak in Italië nu wel heel dichtbij komt. Veel mensen denken dat het een kwestie van tijd is tot het virus Nederland bereikt. "Eén vrachtwagenchauffeur die terugkomt uit Italië kan hier zo een epidemie opstarten", zo zegt een panellid in het onderzoek. De andere helft (56 procent) maakt zich weinig of geen zorgen.

'Overheid is te laks'

Er is nog vertrouwen in de aanpak van de Nederlandse overheid (57 procent), maar die neemt wel af. Twee weken geleden lag dat vertrouwen nog een stuk hoger: 69 procent. Nu het virus dichterbij komt vinden veel deelnemers het niet duidelijk wat het plan is als er hier een uitbraak plaatsvindt. Ze hebben behoefte aan meer informatie van de officiële kanalen.

Ik wil niet horen ‘gaat u maar rustig slapen’. Ik wil weten wat ik moet doen.

Ook hebben mensen het idee dat we in Nederland te afwachtend zijn. Een deelnemer schrijft: "Er lijkt hier niets te gebeuren. De Nederlandse overheid is veel te laks. Iedereen uit besmette gebieden komt zonder problemen het land in. Andere landen nemen maatregelen, waarom wij niet?"

Behoefte aan controles, negatief reisadvies en meldplicht

Na de uitbraak in Italië zag het RIVM geen reden om extra maatregelen te nemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam wel met een negatief reisadvies voor de meest getroffen gebieden in Italië. De meeste ondervraagden vinden dat echt te weinig.

Zij pleiten massaal voor extra maatregelen, want voorkomen is volgens hen beter dan genezen. Zo willen ze een negatief reisadvies voor alle gebieden met veel besmettingen (92 procent), controles op ziekteverschijnselen op Schiphol (72 procent), en een meldplicht voor mensen die in brandhaarden van het virus zijn geweest (91 procent).

Presentatie van de onderzoeksuitslagen

Steun voor mogelijke maatregelen

  • 92 procent wil negatief reisadvies voor gebieden met grootschalige besmettingen
  • 91 procent wil meldplicht voor mensen die in gebieden met grootschalige besmettingen zijn geweest
  • 72 procent wil dat reizigers gecontroleerd worden op ziekteverschijnselen op Schiphol
  • 70 procent wil dat reizigers gecontroleerd worden op ziekteverschijnselen in internationale treinen
  • 68 procent wil geen vluchten meer vanuit Nederland naar gebieden met grootschalige besmettingen

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 24 en 25 februari 2020. Aan het onderzoek deden 7030 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.