De koffers stonden klaar en de reis was voorbereid, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus in Italië mag het Drentse Dr. Nassau College niet op uitwisseling. "Het is toch maar goed dat het niet doorgaat."

Volgens de media van Italië zijn daar nu ruim 220 mensen besmet het coronavirus. Zes mensen zijn er aan het virus overleden. Daarom besloot de Italiaanse regering om de reis af te blazen, om verdere uitbraak van het virus te voorkomen. Vanuit Assen zou de bus vanmorgen vertrekken naar Rome, maar dat gaat dus niet door.

Lees ook

'Dan zit je daar met 37 leerlingen'

"Een jaar geleden zijn we al begonnen met het voorbereiden en hebben we bepaalde subsidies voor de reis aangevraagd", zegt docent Engels, Sieta de Jong. Begin dit schooljaar begonnen de leerlingen hun voorbereidingen op de reis, waarbij ze ook zouden verblijven in Italiaanse gastgezinnen. "Die activiteiten zouden we deze week gaan doen, maar dat gaat dus niet door."

Dit weekend sloeg de twijfel toe of de leerlingen uit Assen nog zouden gaan. "Er is contact geweest met de collega's in italië en die zeiden: 'Kom gewoon, er is hier in de buurt niks aan de hand.' Maar de regering van Italië heeft anders besloten en dan zeg ik achteraf: 'Het is dan maar goed dat het niet doorgaat'", vertelt Marcel Klaverkamp, bestuurder van de school. "Want dan zit je daar wel met 37 leerlingen en 5 collega's."

Verslaggever Herman Zaalberg op bezoek bij de middelbare school in Assen.

Reactie leerlingen

De leerlingen vinden het jammer dat de reis niet doorgaat. "Ik had mijn koffer gisteren al helemaal ingepakt, maar die moet ik nu dus weer uitpakken", reageert een meisje. "Er was al wat twijfel, maar gisteren hoorden we het dus echt. Dat is wel heel jammer", reageert een jongen.

Ook muziekdocent Geert Ridderbos vertelt dat hij het jammer vindt. "We hebben een groepsapp, en daarin heb ik hele lelijke dingen gezegd. Die kan ik nu niet herhalen."