Kleding, speelgoed, meubels, veel van deze producten halen we uit China. De Chinees-Nederlandse importstroom is voor talloze Nederlandse ondernemers van levensbelang. Welke gevolgen heeft het coronavirus op de Nederlandse economie?

Hoewel mondjesmaat fabrieken weer opengaan heeft China, 'de fabriek van de wereld', een flinke klap gehad. Volgens ABN Amro zijn Nederlandse ondernemers in toenemende mate afhankelijk geworden van Chinese producten. Een vijfde van de wereldwijde output komt uit China.

Nederlandse ondernemers importeren voor 40 miljard

Als het gaat om directe import waarin Chinese producten rechtstreeks naar Nederland komen, ziet ABN Amro dat Nederlandse ondernemers voor 40 miljard aan goederen binnenhalen: 9 procent van de totale import.

info

De top 5 meest geïmporteerde producten

1. Ontvangsttoestelen voor televisie
2. Speelgoed
3. Muziekinstrumenten
4. Mobiele telefoons
5. Onderdelen voor kantoormachines

Het is niet helemaal duidelijk voor welke goederen de productie hapert. Maar als onderdelen te laat geleverd worden betekent dit voor de maakindustrie dat producten niet voltooid kunnen worden en geleverd aan klanten.

Risico op faillissement

Als dit lang duurt en kosten wel gewoon doorlopen neemt het risico op faillissement toe. Toch zullen de Nederlandse winkelschappen nog niet snel leeg zijn. Voor veel retailers komt de bevoorrading de komende weken niet in de knel omdat veel schepen met bestelde goederen al weken onderweg zijn. Grote kledingwinkels kunnen bovendien ook uitwijken naar producenten in andere landen.

ABN Amro voorspelt wel dat als de Chinese industrie weer op gang komt ondernemers de vertraging van leveringen goed willen maken. De vraag naar spoedzendingen zal dan toenemen met stijgende tarieven voor luchtvracht als gevolg. Ook ruimtes in treinen worden nu al gereserveerd voor als fabrieken weer gaan draaien.

info

Kunstbloemen uit China

Mark Kannegieter heeft elke dag contact met zijn collega's in Hong Kong. Voor zijn familiebedrijf Top Art International importeert hij kunstbloemen vanuit China. De fabriek lag door het coronavirus de afgelopen weken stil. "Het is schrijnend. Personeel wordt maar mondjesmaat toegelaten."

In het 60-jarig bestaan van het bedrijf heeft Kannegieter wel geleerd dat alleen de Chinezen de hoogste kwaliteit kunstbloemen kunnen leveren. Nu de productie stilligt is uitwijken naar productie van andere landen dus voor hem geen optie. Kannegieter is daarom blij dat er nog twee schepen met bestellingen van hem onderweg zijn. "We kunnen nog even door, maar deze situatie moet niet maanden aanhouden."

Haperende economie

Ook Rabobank meldt dat de impact van het coronavirus op de economie vooral afhangt van hoe lang het aanhoudt. Volgens de bank komt meer dan 30 procent van de kleding die we in Nederland kopen uit China. En importeren we ongeveer een kwart van alle computers en andere elektronische producten uit dit land.

Het meest direct leiden bedrijven onder de coronacrisis als ze rechtstreeks handel drijven met China of afhankelijk zijn van door hen geproduceerde onderdelen. Een haperende economie in China is ook nadelig voor de wereldwijde handel in het algemeen. En omdat de impact van het virus onzeker is, is dat slecht voor het vertrouwen van consumenten en bedrijven, zegt de Rabobank.

info

Mogelijke miljoenenschade

KLG Europe uit Venlo verzorgt voor veel bedrijven de transport van goederen. Jaarlijks verzorgen ze 84.000 zendingen door Europa en Azië. Ook nu rijden ze nog. Maar Yvonne Peeters van KLG Europe hoopt wel dat de uitbraak van het coronavirus snel onder controle is: "Als dit te lang duurt veroorzaakt dit mogelijk een miljoenenschade."

Peeters ziet dat veel ondernemers nog voldoende voorraad hebben, maar als de levering van bijvoorbeeld grondstoffen, electronica en voedselproducten opdrogen kan dat voor veel problemen zorgen: "Producten die niet meer verkoopbaar zijn of door een gebrek aan onderdelen niet meer afgemaakt kunnen worden.

Export naar China ruim 10 miljard

Hoewel we vooral inkopen doen in China, verdienen we ook geld door onze producten te verkopen aan de 1,4 miljard Chinezen. De uitvoer bedraagt 11,7 miljard meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bereidde voedingsproducten zoals margarine en spijsvetten zijn de meeste geëxporteerde producten. Gevolgd door machines en elektrische apparaten.

Minder Chinese toeristen

In de Tweede Kamer is besproken of attracties waar veel Chinese toeristen komen, zoals de Keukenhof, nog wel open kunnen blijven. Minister Bruins voor Medische Zorg achtte dat niet nodig. Bovendien is het maar de vraag of er nog wel zoveel Chinezen naar ons land komen. De Chinese overheid heeft een reisbeperking opgelegd aan de eigen bevolking.

Volgens NBTC Holland Marketing zullen alleen al dit jaar naar aanleiding van het coronavirus 20 procent minder Chinezen naar Nederland komen. Toch is de impact daarvan op onze economie relatief beperkt omdat ze maar 1 procent van het aantal toeristen vormen.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.