PvdA en GroenLinks willen dat ook de huisarts, en dus niet alleen de abortuskliniek, binnenkort de abortuspil kan voorschrijven. Ze komen nu met een initiatiefwetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Uit een gewogen peiling van EenVandaag blijkt dat hier veel steun voor is. Zes op de tien mensen (63%) vinden het een goed idee als de huisarts de pil kan voorschrijven. Ook bij de coalitiepartijen: kiezers van D66 (80% voor) en VVD (69%) zijn enthousiast en ook CDA-kiezers zijn voorzichtig optimistisch (49% voor, 35% tegen). Alleen de kiezers van de ChristenUnie zijn in meerderheid tegen.

De abortuspil, eigenijk een serie pillen, breekt een zwangerschap af tot 9 weken. Oud-minister Schippers werkte eerder al een wetsvoorstel om de abortuspil via de huisarts te verstrekken, maar trok dat later in. In het huidige regeerakkoord staat niets over de abortuspil, wat na het zelfdodingspoeder en de donorwet een volgende medisch-ethische discussie is waar deze coalitie mee geconfronteerd wordt. 

info
clock 21-02-2018 01:00

Van de andere ondervraagde kiezersgroepen is vrijwel iedereen voor het verstrekken van de abortuspil via de huisarts, behalve de SGP: 

PVV 59% voor, GroenLinks 74% voor, SP 73% voor, PvdA 77% voor, 50PLUS 57% voor, PvdD 67% voor, SGP 83% tegen. 

'De drempel voor abortus moet omlaag'

Voorstanders geven aan dat abortus in Nederland een recht is en dat je als overheid dan ook moet zorgen dat het laagdrempelig kan. Ook geven mensen aan dat de huisarts de vrouw vaak al kent, waardoor ze verwachten dat deze arts beter met haar kan praten over de beslissing en begeleiding kan geven. Zoals een ondervraagde zegt: 'Abortus doe je niet zomaar, het is voor de betrokken vrouw verschrikkelijk. Dan is de huisarts in elk geval een vertrouwde persoon om mee te praten’

Abortus doe je niet zomaar, het is voor de betrokken vrouw verschrikkelijk.

Huisarts te weinig tijd

Tegenstanders vinden juist dat de drempel hoog moet blijven. Ze vinden dat een abortus iets is dat je niet aan de huisarts, maar aan experts over moet laten. ‘Ik denk dat een abortus grote (psychische) gevolgen kan hebben en dat de artsen van een abortuskliniek daar beter op kunnen sturen en kunnen helpen. Daarnaast denk ik dat het inderdaad niet te makkelijk moet zijn om aan zo'n pil te komen.’ Ook vrezen ze dat de huisarts, die het nu al heel druk heeft, in de praktijk te weinig tijd heeft om goede begeleiding te kunnen bieden. 

Op dit moment vinden er 30.000 abortussen per jaar plaats in Nederland. 

over dit onderzoek
clock 21-02-2018 01:00

Aan het onderzoek, gehouden van 19 tot en met 21 februari 2018, deden  23.439 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, stemvoorkeur, burgerlijke staat, spreiding over het land en opleidingsniveau

Rapportage onderzoek abortuspil

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.