GroenLinks en PvdA willen dat zwangere vrouwen voortaan ook bij de huisarts terecht kunnen voor een abortuspil. De partijen komen met een eigen initiatiefwetsvoorstel die dit mogelijk moet maken, zo laten ze aan EenVandaag weten. Ook de huisartsen scharen zich achter het plan van beide partijen.

Nu is het nog zo dat vrouwen alleen in een abortuskliniek deze pil kunnen krijgen. Dit moet zo snel mogelijk veranderen stelt Corinne Ellemeet, Groenlinks-kamerlid. “Het is voor zwangere vrouwen heel erg belangrijk dat ze zich met zo’n beladen vraag bij hun eigen huisarts kunnen melden. Dit hoort wat ons betreft bij goede abortuszorg.” Ook PvdA-kamerlid Sharon Dijksma vindt het van groot belang dat de abortuspil ruimer beschikbaar wordt gesteld. ”We merken dat vrouwen op dit moment een drempel ervaren om naar een kliniek te moeten gaan voor deze pil. Ook omdat er vaak wachtlijsten zijn. Hierdoor vindt de abortus vaak in een later stadium plaats en zijn de gevolgen zowel medisch als emotioneel veel zwaarder.”

NHG: abortuspil snel beschikbaar stellen bij huisarts

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is ook enthousiast over het wetsvoorstel van beide partijen. Peter Leusink, huisarts en lid van de expertgroep Seksuele Gezondheid van het NHG in EenVandaag: “Wij zouden de abortuspil graag zelf willen verstrekken als huisarts. We merken ook dat steeds meer vrouwen erom vragen. Het gaat wat ons betreft echt om keuzevrijheid hier.”

Onderwerp gevoelig in coalitie

Het onderwerp ligt gevoelig in de coalitie. Coalitiepartijen CDA en CU waren eerder mordicus tegen het beschikbaar stellen van de abortuspil bij de huisarts, terwijl VVD en D66 daar juist groot voorstander van waren in het verleden. Christelijke partijen zijn met name bang dat het aantal abortussen een grote vlucht zal nemen als je de drempels op deze manier verlaagt worden.

Peiling Opiniepanel: D66, VVD en CDA-kiezer voor, CU kiezer tegen

Uit een gewogen onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat verreweg het grootste gedeelte van de kiezers, 63%, voor het plan van Groenlinks en PvdA is. Wat de kiezers van de coalitie betreft zijn vooral D66-stemmers (80% voor) en VVD-stemmers (69%voor) zeer enthousiast over het voorstel. Ook de CDA-achterban is voorzichtig positief (49% voor, 35% tegen). Alleen de CU (21% voor) en SGP achterban (83% tegen) is buitengewoon sceptisch over het breder beschikbaar stellen van de abortuspil.