Terwijl de meerderheid Mark Rutte niet terug wil als premier van een nieuw kabinet, heeft de helft wel vertrouwen in hem als politiek leider in de coronacrisis. Dat vertrouwen is zelfs stabiel.

EenVandaag deed een week na het debat over de mislukte verkenning onderzoek onder 27.000 leden van het Opiniepanel. Zes van de tien (60 procent) vinden het niet acceptabel als Rutte weer minister-president wordt van een nieuw kabinet. Zij vinden dat hij niet meer geloofwaardig is om nog 4 jaar door te gaan, omdat hij te vaak gelogen heeft. Ook blijkt dat de helft (51 procent) wel vertrouwen heeft in zijn huidige rol als 'coronapremier'. Dat is ongeveer even hoog als voor het debat. De andere helft (49 procent) heeft hier geen vertrouwen in.

Twee verschillende petten

Veel deelnemers geven aan dat ze een nieuwe termijn als premier op de lange termijn, en ons land door de coronacrisis loodsen op de korte termijn, twee verschillende zaken vinden. Want corona bestrijden doet hij niet alleen: hij is het uithangbord van een team van experts en ministers. "Dat heeft niets met elkaar te maken. In de coronacrisis luistert Rutte vooral naar adviezen van deskundigen en dat gaat prima", schrijft iemand.

De groep die vertrouwen heeft in Rutte als coronapremier vindt dat hij het in die rol tot nu toe best goed gedaan heeft en ziet graag dat hij er de komende maanden mee doorgaat. Een panellid zegt hierover: "Hij heeft al een jaar ervaring als crisismanager, er is nu niemand die het beter kan."

Vertrouwen in Mark Rutte als 'coronapremier'

Vertrouwen in Rutte als crisispremier stabiel

EenVandaag peilt sinds het begin van de coronacrisis het vertrouwen in Rutte als politiek leider in de coronacrisis. In de eerste golf was dat vertrouwen opvallend hoog, tot 76 procent eind april 2020. Er was waardering voor de daadkrachtige aanpak met Rutte aan het roer. Hierna daalde het vertrouwen wel, maar zakte nooit onder de 50 procent.

Sinds het begin van 2021 steunt iets meer dan de helft Rutte in zijn rol als crisispremier. Veel mensen zijn moe van de maatregelen en hebben kritiek op het vaccinatiebeleid. De perikelen rond het verkennersdebat hebben opvallend weinig effect, want ook nu nog spreekt 51 procent vertrouwen in Rutte uit.

Coalitiekiezers en oppositiekiezers

Het zijn vooral kiezers van de huidige coalitiepartijen die vertrouwen in Mark Rutte als coronapremier hebben. Bij de VVD spreken bijna alle ondervraagde kiezers hun vertrouwen daarin uit (97 procent).

Ook kiezers van D66 (67 procent), CDA (73 procent) en ChristenUnie (64 procent) hebben in meerderheid vertrouwen. Voor alle andere achterbannen geldt dat niet. Alleen de PvdA-stemmers zijn verdeeld: 50 procent heeft vertrouwen en 48 procent niet.

Lees ook

Vertrouwen al eerder verloren

De ondervraagden die Rutte niet zien zitten als premier in coronatijd, hadden het vertrouwen in hem vaak al eerder verloren. Bij sommigen komt dit juist omdat ze kritiek hebben op de coronamaatregelen, of op het vaccinatiebeleid.

Zij zien minder verschil tussen de rol van Rutte als premier en die van bestrijder van corona. Zij vergeven hem niet dat hij liegt en vinden hem daardoor ook minder geloofwaardig als coronapremier. "Hij blijft maar liegen, dan kan ik hem ook niet meer serieus nemen in de corona aanpak."

Effect op corona-persconferentie

Komende dinsdag geven de demissionaire ministers Rutte en De Jonge een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Heeft het optreden van Rutte in de formatie invloed op de manier waarop de deelnemers hiernaar kijken? Hoewel er behoorlijk wat steun is voor Rutte als leider van de coronacrisis lijken er hier wel wat barstjes in zijn autoriteit te ontstaan.

Van de mensen die twee weken geleden, voor de mislukte verkenning, vertrouwen in Rutte uitspraken, is één op de vijf (22 procent) geneigd zijn woorden bij de komende persconferentie minder serieus te nemen. Voor tweederde (64 procent) heeft zijn optreden in de formatie geen effect. Deelnemers die bij de vorige persconferentie al geen vertrouwen hadden, zijn nu nog negatiever geworden: 65 procent is minder geneigd naar Rutte te luisteren.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 7 en 8 april 2021. Aan het onderzoek deden 27.000 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.