Het vertrouwen in demissionair premier Rutte is na de situatie rond de mislukte verkenning gedaald naar 25 procent. Vorige week had nog 54 procent vertrouwen in Rutte als minister-president. VVD-stemmers staan wel in ruime meerderheid achter hun leider.

Dat blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 21.000 leden van het Opiniepanel. Deelnemers vinden hem ongeloofwaardig omdat hij keer op keer met leugentjes komt. Iemand schrijft: "Hij heeft bij mij lang het voordeel van de twijfel gehad. Maar dit is een foutje teveel."

Ruime meerderheid gelooft Rutte niet

Rutte zei eerder dat hij in zijn gesprek met de verkenners niet over Pieter Omtzigt heeft gesproken, later bleek uit het gespreksverslag dat dit wel was gebeurd. In het debat over de mislukte verkenning zei Rutte dat hij daar geen herinnering aan had en naar eer en geweten heeft gehandeld.

Acht van de tien deelnemers (81 procent) geloven dat niet. Zij denken dat Rutte bewust heeft gelogen door te zeggen dat hij niet over Omtzigt heeft gesproken.

Lees ook

VVD-kiezers blijven leider steunen

De meeste VVD-kiezers blijven de leider van hun partij steunen. Acht op de tien (81 procent) hebben nog vertrouwen in Mark Rutte. Ze vinden dat hij zich de afgelopen tien jaar heeft bewezen en denken bovendien dat er, ondanks deze kwestie, niemand is die een betere premier en VVD-leider zou zijn, zeker niet in deze coronatijd.

Ook het premierschap van Mark Rutte staat voor zijn eigen kiezers niet ter discussie: 88 procent vindt het acceptabel dat hij nog demissionair premier is. Negen op de tien VVD-stemmers (90 procent) vinden Rutte ook geschikt om in een nieuw kabinet weer de leiding te hebben.

Lees ook

Kiezers coalitiepartijen verdeeld over regeren met Rutte

Andere kiezers denken daar, een dag na het debat, anders over. Bijna tweederde (64 procent) zegt Mark Rutte niet geschikt te vinden als nieuwe premier. Veel kiezers vinden dan ook dat hun partij in een coalitie niet moet samenwerken met de VVD zolang Rutte de leider is.

Kiezers over samenwerken met de VVD onder leiding van Mark Rutte.

Vooral SP-, FVD-, PvdD- en GroenLinks-kiezers zijn daar tegen. Kiezers van coalitiepartijen D66, CDA en de ChristenUnie zijn verdeeld over de kwestie. De grootste groep JA21-kiezers zegt dat hun partij best mag regeren met de VVD onder leiding van Rutte, ondanks het feit dat hun partij de motie van wantrouwen richting de premier gisteren steunde.

Zonder Rutte stijgt het animo voor samenwerking met VVD

Als het gaat over samenwerken met de VVD als een andere VVD'er het stokje van Rutte overneemt, is er meer enthousiasme. Op dit moment zou een meerderheid van elke kiezersgroep dat acceptabel vinden.

Kiezers over een samenwerking van hun partij met de VVD als Mark Rutte geen VVD-leider is.

Of het nu met of zonder Rutte is, een meerderheid van de D66- en CDA-kiezers vindt dat de VVD, het CDA en D66 de onderlinge problemen nu opzij moeten zetten om door te gaan met de formatie. Iemand schrijft: "Er is zoveel over details gesproken om zelf te scoren dat we niet moeten vergeten wat echt belangrijk is: een formatie. We zitten midden in de coronacrisis", zegt een kiezer.

Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 2 april 2021. Aan het onderzoek deden 20.876 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.