Het klimaat en het kinderpardon zijn twee hoofdpijndossiers voor de coalitie. Gijs Rademaker schrijft in zijn blog over wat de leden van het Opiniepanel ervan vinden. Welk dossier is een kabinetsval waard?

Het is KKrisis in Den Haag. Klimaat en Kinderpardon, twee hoofdpijndossiers voor de coalitie. Twee kwesties ook waarover coalitiekiezers recht tegenover elkaar staan. Alleen is de ene ruzie ze wél een kabinetsval waard, de andere niet.

Kinderpardon: CDA-kiezers diep verdeeld

Eensgezind vinden kiezers van D66 en ChristenUnie elkaar als het gaat om de verruiming van het kinderpardon: ruime meerderheden zijn vóór toelating van honderden extra kinderen en hun ouders. VVD-kiezers zijn juist tegen. Het zijn de CDA-kiezers die diep verdeeld zijn: 46 procent is voor verruiming, 49 procent is tegen. In de vele reacties die we binnenkrijgen strijdt 'We moeten onze christelijke waarden eer aan doen' met 'Afspraak is afspraak in het regeerakkoord. Laten we ons daaraan houden'. Wat hij ook beslist, Buma doet altijd iets waar de helft van zijn kiezers moeite mee heeft. Maar de afgelopen week is duidelijk geworden dat de druk op het CDA niet zozeer komt van kiezers, maar van leden. Zij denken er heel anders over: driekwart is vóór verruiming, en zeker vlak voor verkiezingen is dat een gevoelig punt.

Wat de zaak moeilijker maakt, is dat kiezers de kwestie weliswaar belangrijk vinden, maar niet zwaar genoeg voor een kabinetscrisis. Alle achterbannen zeiden vorige week liever het kabinet te behouden, ook als hun partij moet toegeven op het kinderpardon.

Kinderpardon
Bron: EenVandaag

Klimaatregels: kabinet op het spel

Heel anders is dat als het gaat over de klimaatkwestie: kiezers van ChristenUnie, CDA en D66 zijn bereid het voortbestaan van het kabinet te riskeren, als dat de komende tijd klimaatmaatregelen neemt die ze niet bevallen. De D66-achterban is hier het meest uitgesproken over: zeven op de tien (!) D66-kiezers willen dat het kabinet valt als de klimaatafspraken niet ver genoeg gaan. "De huidige verlamming is desastreus!" schrijft een van hen. "Dit kabinet doet aan pappen, nathouden en uitstellen. Ze zijn te bang voor onvrede onder burgers en bedrijven. Het klimaat is belangrijker dan het kabinet." Ook van de ChristenUnie-stemmers denkt een krappe meerderheid er zo over.

Veel CDA-kiezers hebben juist zorgen dat de maatregelen te ver zullen gaan en dat vooral burgers voor de kosten zullen opdraaien: 'Dan heb ik liever dat het kabinet valt, en er een andere wind gaat waaien over Nederland die oog heeft voor gewone mensen.' De VVD-achterban tenslotte wil vooral het kabinet behouden. 'Als de regering valt duurt het nog langer. Een minder voortvarende start is beter dan een uitgestelde start', schrijft één van hen.

Klimaatmaatregelen
Bron: EenVandaag

Het kinderpardon is een gevoelige kwestie, maar veel mensen hopen dat de coalitie zich over die meningsverschillen heen zet. Want 'stabiliteit is belangrijk', betogen ze, met een Brexit op komst en vooral met de naderende keuzes over klimaat-maatregelen. Dat zijn beslissingen die mensen de komende decennia persoonlijk zullen raken. Als de coalitie daar niet uitkomt, vinden de meeste coalitiekiezers het wel tijd voor nieuwe verkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.