Als we vragen wie mensen 'geschikt vinden als premier voor Nederland', staat hij toch weer bovenaan: Mark Rutte. Na jaren van 'krassen' heeft hij nog het meeste draagvlak als premier. Gijs Rademaker bespreekt de lijst, met daarin een aantal verrassingen.

Tóch geld naar Griekenland, geen werkende die uiteindelijk de beloofde '1000 euro' kreeg, de verguisde dividendbelasting... Al jaren loopt Rutte de ene na de andere 'kras' op. En al jaren verdwijnen deze krassen ook weer - of worden ze in elk geval minder diep, blijkt uit ons onderzoek. We legden onze deelnemers bijna twintig politici voor en vroegen per persoon of ze hem of haar geschikt zouden vinden als premier.

Bij meerdere partijen bovenaan

Bijna een op drie (32 procent) vindt Rutte, mét al zijn krassen, een geschikte premier. Hij staat niet alleen bovenaan bij zijn eigen achterban, maar ook bij kiezers van CDA en D66. En bij stemmers van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie is hij, na hun eigen partijleider, de tweede keus.

Natuurlijk gaat deze vraag niet over de werkelijkheid van dit moment. Rutte ís premier en herhaalt tot vervelens toe dat hij niet weggaat. Toch geeft deze uitslag mijns inziens mooi weer hoe mensen de politieke leiders van nu inschatten als het gaat om leiderschap: wie zien ze graag aan het hoofd van een coalitie het land leiden?

Ook Dijkhoff scoort

En wat dat betreft is er meer goed nieuws voor de VVD: Rutte wordt gevolgd door kroonprins Klaas Dijkhoff - een kwart vindt hem premierwaardig.

Ook het CDA zal niet ontevreden zijn. Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra delen samen de derde plaats (ja, saillant: ze scoren even goed, ook onder kiezers van het CDA).

Opiniepanel premier
Bron: EenVandaag

Asscher passeert Klaver

Er valt meer op. De afgelopen maanden scoorde Klaver steevast beter onder linkse kiezers dan Lodewijk Asscher, maar dat lijkt voorbij. Bijna twee keer zoveel mensen zien Asscher als geschikte premier, dan Klaver. Asscher doet het ook goed bij de GroenLinks-achterban, terwijl Klaver laag scoort bij PvdA-stemmers (zij gaan, na hun eigen partijleider, liever voor Rutte).

Ook bij D66 is er pijn. Kiezers van die partij vinden Rutte het meest geschikt als premier. Maar hij is niet de enige die onder D66-kiezers beter scoort dan Jetten. Ze vinden ook Dijkhoff, Asscher, Ollongren, Hoekstra én De Jonge meer geschikt als premier dan hun eigen fractievoorzitter.

Lees ook