Januari lijkt een rampmaand te worden voor het kabinet: na het gedoe over het klimaat zet het kinderpardon de verhoudingen in de coalitie verder op scherp.

Ontwijkende antwoorden, hordes journalisten en een premier die zwijgt in alle talen. Vanmorgen kwamen de politieke kopstukken van de coalitie bij elkaar voor het wekelijkse overleg. Deze wekelijkse bijeenkomst is ooit uitgevonden om onderlinge irritaties glad te strijken. En dat zijn er nogal wat de afgelopen tijd. Liepen de gemoederen eerst hoog op over het klimaat, nu zorgt het kinderpardon al dagen voor hoogspanning in de coalitie.

Draai van het CDA

Vorige week gooide het CDA de knuppel in het hoenderhok door het kinderpardon opnieuw ter discussie te stellen. D66 en ChristenUnie waren al langer voor een ruimer pardon en daarmee was het opeens 3-1 geworden in de coalitie. De VVD staat nu moederziel alleen.

Lees ook

Tot overmaat van ramp voor de VVD gooide de Christenunie nog meer olie op het vuur door te eisen dat er geen kinderen meer mogen worden uitgezet. Gevolg: maximale druk op de partij van Mark Rutte om te buigen op dit gevoelige dossier. Maar daar voelen de liberalen helemaal niks voor.

Het uiterste wordt gevraagd van de onderhandelingskwaliteiten van Rutte

Over twee maanden zijn de verkiezingen. En nu toegeven op dit gevoelige onderwerp zou voordelig zijn voor de campagne van de PVV en Forum voor Democratie, zo klinkt het in de kringen van de VDD. Vóór woensdag moet de coalitie eruit zijn, want dan is het grote debat over het kinderpardon.

Grote vraag is: Wie gaat er buigen? En belangrijker: Komt de coalitie hier überhaupt nog zonder kleerscheuren uit? In ieder geval zal het uiterste gevraagd worden van de onderhandelingskwaliteiten van Mark Rutte.

TV-reportage Spannende week voor Rutte III

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.