De PvdA kan kiezers terugwinnen als ze zich profileren op de gewone hardwerkende man of vrouw met een middeninkomen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 5000 kiezers die in 2012 of in 2017 bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemden.

De partij richt zich volgens hun eigen kiezers nu te veel op minima en minderheden. De PvdA zou meer aandacht moeten hebben voor de grote groep mensen met een middeninkomen. Veel kiezers uit 2012 hebben de PvdA inmiddels de rug toegekeerd. Ze zijn nog steeds boos dat de partij samen met de VVD in het kabinet Rutte II stapte. Voor hen is het belangrijk dat de PvdA de erfenis van dit kabinet van zich afschudt.

Alternatief voor schreeuwers op rechts

Het gevoel is dat de PvdA destijds vooral VVD-beleid uitvoerde. De partij wordt voor deze weggelopen kiezers aantrekkelijker wanneer zij opkomen voor de middengroepen. "Er bestaat een onjuist beeld dat deze groepen zichzelf wel kunnen redden", zegt een deelnemer. "Juist zij hebben behoefte aan goede zorg, betaalbare woningen en een zorgeloos pensioen."

Lees ook

De gewone burger wordt volgens veel deelnemers nu bediend door partijen als de PVV en Forum voor Democratie. In hun ogen schreeuwen die vooral aan de zijlijn. Zij denken dat er ruimte is op links voor een fatsoenlijke partij die wel met oplossingen komt. Ze zien kansen voor de PvdA om in dit gat te springen.

Helft herkent huidige koers van de partij niet

Voor de helft (51 procent) van de PvdA-kiezers is het niet duidelijk waar de partij nu voor staat. "Voor mij is het vlees noch vis", zegt een ondervraagde. De andere helft (47 procent) vindt de koers wel herkenbaar. De partij van Asscher profileert zich nu op zorg, klimaat, werk en de multiculturele samenleving.

De eerste drie thema's worden herkend, maar de achterban krijgt weinig mee van het standpunt over integratie. Een thema dat mensen wel bij de PvdA vinden horen is onderwijs. Ze vinden de PvdA bij uitstek een partij die opkomt voor de leraren.

Wouter Bos favoriete partijleider

Tweederde (69 procent) van de PvdA-stemmers van 2017 vindt dat Asscher het goed doet als partijleider. Hij mag volgens veel kiezers nog wel wat zichtbaarder zijn en nog wat meer vlammen. Hij blijft bovendien besmet als de vicepremier van het vorige kabinet.

De favoriete partijleider van deze eeuw was Wouter Bos. Meer dan de helft (55 procent) zet hem op nummer 1. Hierna volgen Samsom en Asscher, veel kiezers vinden hen inwisselbaar. Job Cohen en Ad Melkert worden het minst gewaardeerd.

info

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 20850 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 4926 kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 en of 2017 op de PvdA stemden. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 7 maart 2019.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees ook